SKAPER DEBATT: Stein Reinertsen, nytilsatt biskop i Agder og Telemark.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SKAPER DEBATT: Stein Reinertsen, nytilsatt biskop i Agder og Telemark. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Nytilsatt biskop nekter å vie fraskilte

Stein Reinertsen vigslet til biskop i Agder og Telemark bispedømme med kong Harald til stede.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stein Reinertsen har sagt tvert nei til selv å vie fraskilte, men han holder døra åpen for at andre prester kan gjøre det.

- På bakgrunn av et intervju med meg i Aftenposten 21. desember har det blitt debatt om min holdning til gjengifte. Dette er et av de spørsmålene det er uenighet om blant prestene i Den norske kirke. Som prest har min praksis vært at jeg ikke har viet fraskilte. Som biskop vil jeg overlate til den enkelte prest å følge den praksis hun eller han mener er rett, skrev Reinertsen i sin kronikk.

Han sier også han har opplevd støtte for sitt syn, men at andre har sett på det som vanskelig.

«Det gode korn» Under søndagens vigsling i Kristiansand domkirke holdt han sin preken om «Det gode korn"på såmannssøndagen 27. januar.

- Det gode korn åpner for en virkelighet som er større enn oss selv. Hvis ikke Guds ord var blitt sådd, hadde det ikke vært en eneste menighet i Agder og Telemark bispedømme, ja, ikke noe sted i verden. Da hadde ikke en eneste en av oss hatt en tro på Jesus Kristus. For troen og kirken, er resultatet av «det gode kornet», sa Reinertsen.

Valgt av kirkens folk Det vanket mange godord under og etter seremonien, og fra bispedømmerådet fikk han denne hilsenen.

- Du går inn i en lang rekke av biskoper i vårt bispedømme fra Christianssand Stift ble gjenopprettet i 1684, og før det Stavanger stift helt fra 1125, og fram til i dag. Du er biskop nr. 33 ifra Kristiansand ble stiftsstad i 1684. En lang rekke av myndige, dyktige, teologisk vel skolerte biskoper, fra den første biskop J.J. Jersin via blant andre Jørgen Moe, Johan Chr. Heuch, Bernt Støylen og hans sønn Kåre, til Olav Skjevesland og nå deg.

Reinertsen (53) fra Farsund er den første biskopen som er valgt av kirkens egne organer, etter en grunnlovsendring i mai 2012. Han ble tilsatt av det valgte Kirkerådet 7. desember i fjor. Til sammen var det tre kandidater i prosessen, men til slutt sto det mellom sogneprest Anne-May Grasaas i Trefoldighet menighet i Oslo og Reinertsen. Da Kirkerådet gikk til avstemning, fikk Reinertsen ti av stemmene, mens Grasaas fikk fem.

Reinertsen kommer fra stillingen som prost i Mandal.

(NTB)