FORLOT MALTA TIRSDAG: Dagen etter at ni personer ble drept i militæraksjonen mot nødhjelpskonvoien mandag, forlot det irske lasteskipet MV Rachel Corrie Malta. Allerede lørdag kan skipet være framme. Foto: AFP PHOTO/FREEGAZA.ORG
FORLOT MALTA TIRSDAG: Dagen etter at ni personer ble drept i militæraksjonen mot nødhjelpskonvoien mandag, forlot det irske lasteskipet MV Rachel Corrie Malta. Allerede lørdag kan skipet være framme. Foto: AFP PHOTO/FREEGAZA.ORGVis mer

Nytt aktivistskip kan ankomme Gaza allerede lørdag

Kan føre til nok et blodbad. - Men Israel vil nok gjøre det de kan for å unngå det, tror norsk Midtøsten-ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det irske lasteskipet MV Rachel Corrie forlot Malta tirsdag, dagen etter at ni personer ble drept i militæraksjonen mot nødhjelpskonovoien mandag.

Skipet, som har navnet etter en amerikansk aktivist som ble drept i Gaza i 2003, vil ankomme kysten av Gaza allerede lørdag, melder CNN.

Norske forsyninger Om bord er det 1.200 tonn med utstyr, blant annet 560 tonn sement, 100 tonn medisinsk utstyr, 200 rullestoler, komplett utstyr til et tannlegekontor, samt flere tonn papir, sportsutstyr og fargeblyanter til barn. Ifølge Klassekampen er det også skolesekker og papir fra Norge med i forsendelsen.

Blant de 15 aktivistene om bord er den irske nobelprisvinneren Mairead Corrigan og FNs tidligere visegeneralsekretær Denis Halliday.

Irland advarer Israel Irske myndigheter, med utenriksminister Micheal Martin, har gjentatte ganger kommet med kraftige oppfordringer til Israel om å la skipet passere uhindret til Gaza.

Men denne oppfordringen vil israelske myndigheter trolig blåse i, og ifølge CNN tilbyr israelske myndigheter skipet å legge til ved Ashdod-kaia i Israel for at de kan ta i mot lasten. Det er det samme tilbudet mandagens nødhjelpskonvoi ble tilbudt før israelske kommandosoldater angrep en av dem.

- Vi vil følge situasjonen veldig nøye og det er avgjørende at Israel nå unngår enhver handling som kan føre til mer blodbad, sa Martin til underhuset i det irske parlamentet.

- Spennende - Jeg kan vanskelig forestille meg at de vil tillate båten å passere til Gaza. Det er et modig prosjekt fra irene, og Israel har sagt at de vil møte et nytt forsøk på samme måte. Det kan bli spennende å se, sier Midtøsten-ekspert og direktør ved Norsk senter for menneskerettigheter, professor Nils A. Butenschøn.

KAN ANKOMME LØRDAG: Her er et bilde av noen av de som er med på det irske lasteskipet MV Rachel Corrie. Nobelprisvinner Mairead Corrigan (2. fra venstre) og FNs tidligere visegeneralsekretær Denis Halliday er blant de 15 om bord. Foto: AFP PHOTO/FREEGAZA.ORG
KAN ANKOMME LØRDAG: Her er et bilde av noen av de som er med på det irske lasteskipet MV Rachel Corrie. Nobelprisvinner Mairead Corrigan (2. fra venstre) og FNs tidligere visegeneralsekretær Denis Halliday er blant de 15 om bord. Foto: AFP PHOTO/FREEGAZA.ORG Vis mer

Han understreker at reaksjonen har vært kraftige internasjonalt, og at dette kan gjøre at Israel gjør det de kan for å forhindre et blodbad. Han tror likevel Israel vil stoppe skipet og sende aktivistene hjem til sine hjemland.

- En ting er å angripe et tyrkisk skip, men en annen ting vil være å angripe et irsk skip. Steget er større. Forholdet til Tyrkia er viktig for Israel, men var i utgangspunktet svekket.

Vil sende norsk båt Palestinakomiteens leder, Line Kheteeb, sier at mandagens angrep øker sannsynligheten for at komiteen klarer å sende en norsk båt til angrepet. Hun tror det blodige angrepet har en mobiliserende effekt blant folk.

- Vi forsøkte å få til en norsk båt også, men lyktes ikke. Det er fortsatt vårt mål å klare det, og sjansen for at det skal la seg realisere er større nå, sier hun til Klassekampen.

Også Nidal Hajazi og Randi Kjøs, som sammen med Espen Goffeng ble pågrepet av israelsk politi under mandagens aksjon, forteller at de ønsker å bli med på en ny båt.

- Vi har begynt å organisere en ny båt til Gaza. Og jeg kommer til å bli med, sier Hajazi.

FØLGER SITUASJONEN NØYE: Irlands utenriksminister Micheal Martin oppfordrer Israel om å la skipet passere uhindret til Gaza. Dette vil trolig Israel blåse i. Foto: AP Photo/Virginia Mayo/Scanpix
FØLGER SITUASJONEN NØYE: Irlands utenriksminister Micheal Martin oppfordrer Israel om å la skipet passere uhindret til Gaza. Dette vil trolig Israel blåse i. Foto: AP Photo/Virginia Mayo/Scanpix Vis mer

- Det vi har opplevd, har bare gjort meg mer oppildnet. Jeg også vil tilbake, sier Kjøs.

- SPENNENDE: Midtøsten-ekspert og direktør ved Norsk senter for menneskerettigheter, professor Nils A. Butenschøn tror neppe Israel vil tillate båten å passere uhindret til Gaza, slik irske myndigheter oppfordrer til. Foto: Norsk senter for menneskerettigheter
- SPENNENDE: Midtøsten-ekspert og direktør ved Norsk senter for menneskerettigheter, professor Nils A. Butenschøn tror neppe Israel vil tillate båten å passere uhindret til Gaza, slik irske myndigheter oppfordrer til. Foto: Norsk senter for menneskerettigheter Vis mer