Nytt amerikansk spionbyrå

Amerikanske myndigheter oppretter nytt spionbyrå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): The National Clandestine Service (NCS) skal ha overoppsynet med alle "oversjøiske menneskelige operasjoner" - det vil si spionasje utført av mennesker, i motsetning til spionasje utført av tekniske hjelpemidler, melder BBC News.

Reform

Opprettelsen av det nye byrået er foreløpig siste ledd i reformen av USAs etterretningstjenester i kjølvannet av 9/11. Dannelsen av NCS var en av 70 anbefalinger fra en kommisjon som sterkt kritiserte USAs etterretning.

Analytikere mener at NSC gjenoppretter noe av CIAs autoritet etter at sistnevnte mistet overoppsynet med amerikansk etterretning til National Director of Intelligence, som ble opprettet etter 9/11.

Sjefen for det nye byrået skal ha overoppsynet med CIAs spionoperasjoner og koordinere all oversjøisk spionasje, inkludert FBI og Pentagons operasjoner.

"José"

Sjefen for NCS skal ha hemmelig identitet og vil bare være kjent som "José". "José" skal rapportere direkte til sjefen for CIA, Porter Goss.

- Dette er et nytt skritt på veien mot å bygge en etterretningsorganisasjon som er mer enhetlig, koordinert og effektiv, sier John Negroponte, sjef for National Intelligence.

BACK TO BASICS: Det nye amerikanske spionbyrået NSC skal befatte seg med gode gamle spioner av kjøtt og blod - som for eksempel James Bond, her i Pierce Brosnans skikkelse. Foto: Fox Film
BACK TO BASICS: Det nye amerikanske spionbyrået NSC skal befatte seg med gode gamle spioner av kjøtt og blod - som for eksempel James Bond, her i Pierce Brosnans skikkelse. Foto: Fox Film Vis mer

- Det nye byrået representerer et uttrykk for tillit til CIA fra president George Bush og Mr. Negroponte, sier Goss.

- Ikke noe annet byrå har bedre ressurser og større erfaring i forhold til dette vanskelige, komplekse og ytterst viktige etterretningsområdet, avslutter CIA-sjefen.

SPIONSJEF-SANDWICH: CIA-sjef Porter Goss flankert av FBI-sjef Robert Mueller (t.v.) og sjefen for National Intelligence, John Negroponte.