BLOKKERER: Donald Trumps advokater gjør nok et forsøk på å blokkere en storjurys innsyn i presidentens selvangivelse. Her går presidenten om bord Air Force One 27.juli 2020. Foto: AP Photo/Evan Vucci
BLOKKERER: Donald Trumps advokater gjør nok et forsøk på å blokkere en storjurys innsyn i presidentens selvangivelse. Her går presidenten om bord Air Force One 27.juli 2020. Foto: AP Photo/Evan Vucci Vis mer

Donald Trumps selvangivelse

Nytt angrep: - Trakassering

Presidentens advokater prøver nok en gang å stikke kjepper i hjulene for statsadvokaten i New York.

Publisert

For snart tre uker siden besluttet USAs høyesterett at president Donald Trump må utlevere selvangivelsen sin til en pågående etterforskning i New York.

Kjennelsen innebar at Trump og hans advokater ikke nådde fram med sitt argument om at presidenten er immun mot etterforskning så lenge han innehar embetet. Men advokatene kunne fortsatt klage på avgjørelsen på annet grunnlag.

TRUMP: - Det er en ekkel, horribel sykdom som aldri burde ha forlatt Kina, sier Donald Trump i kvelden pressekonferanse. Video: AP Vis mer

15. juli gikk Trumps advokater til angrep på påtalemyndigheten. Denne gangen argumenterte Trumps advokater for at påtalemyndighetens stevning er for bred, ber om for mye dokumentasjon og er politisk motivert.

Trumps team jobber fortsatt mot høyesteretts beslutning, og natt til tirsdag kommer nyheten om at presidentens advokater nok en gang forsøker å hindre innsyn i selvangivelsen.

- Ber om alt

The New York Times omtaler forsøket som presidentens mest kraftfulle og detaljerte angrep på stevningen for hans selvangivelse.

Trumps advokater kaller stevningen for trakassering av presidenten, skriver nyhetsbyrået AP. I de nye rettsdokumentene skriver advokatene at stevningen krever detaljert informasjon om alle Trumps midler i USA og utenlands for en tiårsperiode.

- Enkelt sagt, stevningen ber om alt, skriver advokatene.

NEW YORK: Statsadvokat Cyrus R. Vance Jr. Foto: REUTERS/Eduardo Munoz/File Photo
NEW YORK: Statsadvokat Cyrus R. Vance Jr. Foto: REUTERS/Eduardo Munoz/File Photo Vis mer

Stevningen er så omfattende at «den utgjør en ulovlig fiskeekspedisjon inn i presidentens personlige og finansielle saker», skriver Trumps advokater i rettsdokumentene, ifølge Reuters.

Trumps advokater mener stevningen krever store mengder dokumenter som angår saker langt ut over statsadvokatens jurisdiksjon under loven i New York, skriver CNBC.

Advokatene argumenterer også med at statsadvokat Cyrus Vance ønsker tilgang til informasjon helt fra 2011, da han i hovedsak etterforsker hendelsen som fant sted i 2016.

Demokratenes forsøk

Videre hevdes det at statsadvokat Vance visste da han utstedte stevningen at den ikke var designet for å møte behovene til storjuryen som behandler saken.

- Den (stevningen journ.anm.) ble utarbeidet av en kongresskomité, angivelig for å etterforske saker av nasjonal bekymring. Med andre ord, statsadvokaten utstedte en stevning han visste var overdreven og etterspurte irrelevante dokumenter, skriver advokatene.

De mener altså at språket i stevningen speiler det som ble brukt av demokratene i deres forsøk på innsyn i presidentens økonomi, ifølge The Washington Post. Flere komiteer i Representantenes hus, der Demokratene er i flertall, har nemlig også forsøkt å få innsyn, men de vant ikke fram i høyesterett tidligere denne måneden.

De hadde ikke bedt om å få se selvangivelsen hans, men ville ha innsyn hos Trumps revisorfirma Mazars og to banker Trump har drevet forretninger med. Tallene herfra kunne også gitt en pekepinn om hva som står i papirene til skattevesenet.

MASKERT: USAs president, Donald Trump, har skiftet mening og oppfordrer nå til munnbindbruk. Foto/video: Det hvite hus / AP / AFP Vis mer

Nekter

Presidenter har ingen generell eller lovpålagt plikt til å legge fram detaljer om sin personlige økonomi, men alle presidenter siden Richard Nixon har gjort det.

Trump brøt også en lang tradisjon for presidentkandidater da han i 2016 nektet å offentliggjøre sin inntekt i selvangivelsen under 2016-kampanjen.

Han sa den gang at han ikke ville frigi tallene fordi de var underlagt revisjon fra skatteetaten, selv om IRS-ansatte har sagt at skattebetalere under tilsyn er fri til å frigi selvangivelsen.

Seinere sa Trump at dokumentene er for komplekse for folk å forstå.

Trump og påtalemyndigheten har kranglet i over et år, om hvorvidt de skal få innsyn eller ikke. Etterforskningen dreier seg om betaling for å få kvinner til å tie med historier om påståtte affærer med Trump.

Med sju mot to stemmer bestemte høyesterett at papirene, som befinner seg hos Trumps revisorfirma Mazars, skal overleveres til en såkalt storjury som behandler saken. Også de to dommerne som er utnevnt av Trump – Neil Gorsuch og Brett Kavanaugh – stemte for innsyn.

Storjuryens arbeid er konfidensielt, så utleveringen av dokumentene betyr ikke at de kan eller skal offentliggjøres.

NY SVEIS: På internett spekuleres det i om Donald Trump har gått til verks for å kvitte seg med det karakteristiske oransje håret. Reporter: Celina Morken / Dagbladet Vis mer

- Korrupt

- Dette er en politisk straffeforfølgelse. Jeg vant i Mueller-heksejakten, og nå må jeg fortsette å kjempe i et politisk korrupt New York. Det er ikke rettferdig mot verken presidentskapet eller administrasjonen!

Det skrev Trump da høyesteretts avgjørelse ble kjent 9. juli.

I et annet innlegg påsto presidenten at påtalemyndigheten misbruker sin makt.

CORONAVIRUSET: Det er Priorities USA, en demokratisk Super PAC, som har publisert videokampanjen. I klippet hører vi hvordan USAs president har omtalt coronaviruset. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer