Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nytt angrep i «Dødens gate»

Det siste året har over 30 personer blitt drept i og rundt dette gatekrysset i Jerusalem sentrum. Jaffa Street er like «populær» blant både israelske shoppere og palestinske selvmordsbombere. I går ble «Dødens gate» åstedet for den første kvinnelige palestinske selvmordsbomberen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har rent mye blod i området rundt gatekrysset mellom Jaffa Street og King George Street i Jerusalem sentrum. I området ligger det store banker, butikker og populære restauranter og utelivssteder. Det har palestinske selvmordsbombere visst å utnytte gang etter gang.

Sommeren 1997 sprengte tre selvmordsaktivister seg samtidig i lufta på Jaffa street. Fem israelere mistet livet. I august i fjor mistet 15 mennesker livet da en selvmordsbomber sprengte seg selv i lufta på pizza-restauranten Sbarro. Måneden etter mistet en selvmordsbomber livet da han sprengte seg selv i luften like utenfor en skole like ved. Selvmordsbomberen var etter alt å dømme på vei mot Jaffa Street men ble stanset av en israelsk soldat som fattet mistanke. Soldaten ble hardt skadd, men ingen andre enn selvmordsbomberen mistet livet.

Kvelden lørdag 1. desember mistet 10 israelske ungdommer livet i dette området da to selvmordsbombere sprengte seg selv i lufta. Etter at ambulanser og hjelpemannskaper strømmet til området gikk det av en ny bilbombe.

For to uker siden mistet to israelske kvinner livet like ved da en palestiner åpnet ild. Gjerningsmannen ble skutt. Etter terrorangrepene mot New York 11. september ble Jaffa Street midlertidig omdøpt til «New York Street».

Første kvinnelige palestinske selvmordsbomber

I dagens bombeangrep mistet en 81 år gammel israelsk mann livet, i tillegg til at rundt 100 ble skadd, to av dem alvorlig. Aksjonisten var den første kvinnelige palestinske selvmordsbomberen som har greid å gjennomføre et angrep. Kvinnelige selvmordsbombere er derimot ikke uvanlig blant andre grupperinger som bruker denne angrepsformen, bl.a. de tamilske «tigrene» på Sri Lanka.

I september i fjor intervjuet Dagbladet Itaf Eliyan, en palestinsk kvinne som hadde tenkt til å sprenge seg selv i luften. Hun ble fengslet før hun greide å gjennomføre sine planer.

Den unge kvinnen som sto bak dagens angrep skal ifølge tv-stasjonen til den shiamuslimske gruppen Hizbollah ha vært student ved universitetet i den palestinske byen Nablus. Ifølge israelsk etterretning har studenter fra dette universitetet stått bak selvmordsangrep hele seks ganger.

Så langt har ingen påtatt seg ansvaret for dagens angrep.

Arafat fordømmer angrepet

I går gikk de palestinske selvstyremyndighetene ut og ba om at alle slike angrep skulle stanses.

- Disse angrepene tjener ikke våre nasjonale interesser, het det i en presseuttalelse.

I dag gjentok selvstyremyndighetene sine fordømmelser av slike angrep, og ba USAs utsending til Midtøsten, Anthony Zinni, å gjenoppta meklingen mellom israelere og palestinere.

Gir Arafat skylda

Den israelske regjeringen anklager Yasser Arafat for å være ansvarlig for aksjonen. - Arafat oppfordrer til terrorisme, han sender angripere til Jerusalem. Vi vil fortsette med å systematisk ødelegge terroristenes infrastruktur, sier Ra'anan Gissin, talsmann for Irtsaels statsminister Ariel Sharon.

Politisjef fikk hjerteattakk

Jerusalems politisjef Mickey Levy er nå innlagt på sykehus. Han fikk smerter i brystet mens han ledet redningsarbeidet, og skal ha fått et alvorlig hjerteattakk. Tilstanden hans er nå stabil, melder Jerusalem Post.

USA kritisk

Det Hvite Hus kommer nå med stadig skarpere beskyldninger mot de palestinske selvstyremyndighetene.

-Vi har nå sett bevis for at Yasser Arafat var involvert i våpensmuglingen mellom Iran og Hizbollah, sa USAs visepresident Dick Cheney i dag.

Skipet med 50 tonn våpen om bord ble stanset i internasjonalt farvann i Rødehavet 3. januar.

- Arafat har nå involvert seg i en operasjon som setter ham i forbindelse med terroristorganisasjonen Hizbollah og Iran, en stat som vier sine krefter til å stanse fredsprosessen, sa Cheney til ABC News.

Saudi-Arabias etteretningssjef Prins Nawwaf bin Abdul Aziz advarer i dag USA mot å isolere Arafat.

- Alle regimer og opinionen i denne regionen mener USA støtter Israel. Uansett om dette er tilfelle eller ikke vil de sterke anti-amerikanske følelsene bli styrket hvis noe skulle skje Arafat, sier han til avisa The New York Times.

FØRSTE KVINNE:>/b> For første gang har en palestinsk kvinne begått et selvmordsaksjon. her analyserer åstedsgranskere fra politiet restene av kvinnen.
BLODIG GATEKRYSS: I fjor mistet 15 mennesker livet da en selvmordsbomber sprengte seg selv i pizzarestauranten Sbarro. Nå har det gått av en ny bombe like ved. Den populære handle- og utelivsgaten Jaffa har vært åstedet for en rekke palestinske angrep
Hele Norges coronakart