Ny måling:

Nytt Ap-fall - men Støre
kan slippe «støttehjulene»

Senterpartiet og SV er samlet større enn Arbeiderpartiet i Dagbladets septembermåling. Oppslutningen om Ap har bare tre ganger tidligere vært lavere enn den er nå. Men alt er ikke helsvart for Jonas Gahr Støre: Han trenger ikke støttehjulene Rødt og MDG for å bli statsminister.

<strong>JUNIORPARTNER:</strong> Ap-leder Jonas Gahr Støre går tilbake i Dagbladets måling, men sikrer flertall på Stortinget med Sp og SV. Samtidig har de to partnerne flere mandater til sammen enn Ap har alene. Foto: Stian Lysberg Solum /NTB
JUNIORPARTNER: Ap-leder Jonas Gahr Støre går tilbake i Dagbladets måling, men sikrer flertall på Stortinget med Sp og SV. Samtidig har de to partnerne flere mandater til sammen enn Ap har alene. Foto: Stian Lysberg Solum /NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag legger Arbeiderpartiet fram forslaget til nytt partiprogram. Støre har selv ledet arbeidet med det nye valgprogrammet, men får ingen etterlengtet opptur i septembermålinga.

- En veldig dårlig måling for Arbeiderpartiet. Vi er på ingen måte fornøyd, sier partisekretær Kjersti Stenseng.

Hør alt om målingen i dagens «Rett På»:

I partibarometeret som Ipsos utfører for Dagbladet går Arbeiderpartiet mest tilbake av alle partier. En nedgang på 2,4 prosentpoeng gir en oppslutning på 22,4 prosent. Bare i juni 2018 samt i september og november i fjor har Arbeiderpartiet scoret lavere på disse målingene siden 2003.

- Jeg skal være forsiktig med å peke på enkeltårsaker. Vi har ligget stabilt lavt over lengre tid. Nå skal vi vise fram løsningene i det nye programmet og vårt politiske prosjekt. Det er mange velgere som er usikre og sitter på gjerdet. Vi skal jobbe hardt for å vinne tilbake tilliten deres, sier hun til Dagbladet.

Redningen

Arbeiderpartiets hovedkonkurrent Høyre går også tilbake i målingen - med 1,6 prosentpoeng. Men statsminister Erna Solbergs parti er igjen landets største.

- MDG er eneste parti med statistisk signifikant endring fra forrige måling, men samlet sett så viser septembermålingen at partienes oppslutning er mer omskiftelig. Flere bytter parti og usikkerheten øker. Både Høyre og Arbeiderpartiet fortsetter å miste velgere til sofaen, sier Maria Rosness i Ipsos.

<strong>STØTTEHJUL:</strong> Ap, Sp og SV har flertall alene i målinga. Det innebærer at Jonas Gahr Støre kan bli statsminister uten hjelp fra MDGs Une Bastholm og Rødts Bjørnar Moxnes. Foto: Marit Hommedal / NTB
STØTTEHJUL: Ap, Sp og SV har flertall alene i målinga. Det innebærer at Jonas Gahr Støre kan bli statsminister uten hjelp fra MDGs Une Bastholm og Rødts Bjørnar Moxnes. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer

Da gleder det nok Arbeiderpartiet mer at de gamle rødgrønne partnerne fra Stoltenberg-regjeringen har flertall alene. Dersom Dagbladets måling skulle bli valgresultatet, vil Støre med andre ord som statsminister ha flertall uten å måtte støtte seg på Rødt og MDG.

De to partiene faller begge under sperregrensa i septembermålinga. Miljøpartiet De Grønne går tilbake nesten så mye som Ap, med 2,3 prosentpoeng til en oppslutning 3,5 prosent. Det er 0,1 prosentpoeng lavere enn regjeringspartiet Venstre - som for øvrig ikke har vært over sperregrensa siden oktober 2018.

HISTORIE: Støre mener konfliktene i partiet er noe de har lagt bak seg. Video/foto: Nina Hansen Vis mer

- Glad for det

Mens Rødt i år har vært en jojo rundt sperregrensa har MDG med to unntak ligget høyere enn 4 prosent siden april i fjor.

- Er det en lettelse at dere i målingen sikrer flertall uten Rødt og MDG?

- Det er veldig bra at det ikke er flertall for dagens regjering. Det er den viktigste jobben vår - å sikre at høyresiden mister flertallet. Så er vi selvsagt alltid glad for målinger som har rødgrønt flertall. SV og Sp er våre gode samarbeidspartnere, sier Ap-sekretær Kjersti Stenseng.

Om de rødgrønne har flertall som under Stoltenberg, er styrkeforholdet vesentlig forandret siden den gang.

Senterpartiet og SV styrker seg kraftig og sikrer til sammen 44 mandater mot Aps 42. Det innebærer for eksempel at en Støre-regjering vil ha flere EØS-motstanderne enn EØS-tilhengere bak seg i Stortinget.

Da Stoltenberg sist ledet landet hadde Ap 64 mandater på Stortinget og Sp og SV 11 hver seg.

- Det er positivt med rødgrønt flertall, men vi er jo ikke fornøyd med at Ap ikke er større. Kjøttvekta bestemmer innflytelsen i en regjering. Jo større du er, jo større blir gjennomslaget, sier Kjersti Stenseng.

Opptur for KrF

Av småpartiene rundt sperregrensa er det bare KrF som denne gang karrer seg over. Med unntak for april må vi helt tilbake til oktober 2018 for å finne siste gang det skjedde.

- Siden valget 2017 er dette sjette gang KrF er over sperregrensa på Ipsos’ målinger, sier Maria Rosness i Ipsos til Dagbladet.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad er glad for å bryte sperregrensa med en oppslutning på 4,6 prosent og en framgang på 1,1 prosentpoeng.

- Dette er en hyggelig beskjed om at velgerne ønsker å styrke familiene og ha et samfunn der vi ser våre eldre. Jeg tror mange ser at KrF får gode gjennomslag i regjeringen, sier Ropstad.

Solid for Siv

Foruten Aps nye fall er Fremskrittspartiets solide opptur et av de mer slående momentene ved septembermålingen som Ipsos har utført for Dagbladet.

Senterpartiet og SV løfter seg også, men Fremskrittspartiet går mest fram, med hele 2,2 prosentpoeng. En oppslutning på 13,9 prosent er den beste siden februar, men et godt stykke unna valgresultatet i 2017 på 15,2 prosent.

Tendens med framgang for Frp er å spore i andre målinger også.

- Det er motiverende med nok en måling der Frp gjør det bedre. Det viser at våre velgere setter pris på et tydeligere Frp, sier Siv Jensen.

Hun viser til partiets linje når det gjelder å redusere skattene og avgifter på grensehandelsvarer og mener Frp også belønnes for å «kjempe for å bedre pensjonistenes kår».

- Frp er også eneste klare alternativ for en streng og rettferdig innvandringspolitikk. Vi har gjentatt gang på gang at vi ønsker å hjelpe mange i nærområdene, framfor å hente noen få migranter til Norge, sier Jensen.

Erna faller

Ipsos har også bedt de rundt 1 000 respondentene i undersøkelsen om å vurdere innsatsen til statsminister Erna Solberg. Hun scorer høyere enn hva Jens Stoltenberg gjorde da han hadde regjert like lenge, men går ned 3 prosentpoeng fra forrige måned.

Totalt mener 53 prosent av de spurte at Solberg gjør en god jobb som statsminister. 35 prosent mener hun gjør en middels jobb og 9 prosent at hun gjør en dårlig jobb.

Det er ingen særlig forskjell mellom menn og kvinner, men det er flere eldre enn yngre som mener Erna Solberg gjør det godt. Blant egne velgere er Solbergs score betydelig høyere enn i befolkningen generelt: 92 prosent mener hun gjør en god jobb.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer