MISTER INSTRUKSJONSMYNDIGHET: Frp og Sylvi Listhaug mister instruksjonsmyndigheten over UNE. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
MISTER INSTRUKSJONSMYNDIGHET: Frp og Sylvi Listhaug mister instruksjonsmyndigheten over UNE. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Lopper Listhaug for instruksjonsmyndighet overfor UNE

Nytt asylnederlag for Frp-Sylvi i Stortinget

Opposisjonen påfører Sylvi Listhaug (Frp) asylnederlag i Stortinget. - Listhaug får sin smell nummer to, og hun har styrt dit selv denne gangen også, sier Stein Erik Lauvås (Ap).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var i november 2015 at regjeringen sørget for å hasteinnføre en rekke midlertidige innstramminger i norsk asylpolitikk.

Hasteinnstrammingene skulle gjelde fram til 1. januar 2018, og kom som en respons på at rekordmange asylsøkere kom over grensa til Norge.

Nå er det klart at regjeringen og Sylvi Listhaug (Frp) mister flertallet for den kanskje mest omdiskuterte hasteinnstrammingen fra 2015, nemlig den såkalte instruksjonsmyndigheten over UNE.

- Listhaug blir fratatt instruksjonsmyndigheten over UNE, og det skal tre i kraft straks. Altså er det ikke lenger flertall for det. Listhaug får sin smell nummer to, og hun har styrt dit selv denne gangen også, sier innvandringspolitisk talsperson Stein Erik Lauvås i Arbeiderpartiet til Dagbladet.

Skuffet

In 2015 var det Ap og Sp som sikret regjeringen flertall for innstrammingen.

Nå sørger de, sammen med de andre opposisjonspartiene på Stortinget, for at instruksjonsmyndigheten ryker.

Muligheten til å styre UNE gjennom instrukser, var en av flere innstramminger som Listhaug ønsket å videreføre fra hastebehandlingen i 2015, og den eneste av innstrammingene i proposisjonen som stortingsflertallet nå tar fra henne.

- De andre innstrammingene er det SV, V og KrF som er i mot, mens regjeringen får støtte fra Ap og Sp, forklarer leder Karin Andersen (SV) i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget.

Hun synes det er leit at Ap og Sp ikke ble med på å oppheve de andre innstrammingene fra hastebehandlingen i 2015.

- Jeg er ikke forundra, men jeg synes det er leit at man ikke har gått dypere inn i det, særlig når Støre sa i debatten den 14.november at vi skulle være helt sikre på at vi var godt på riktig side av streken, sier Andersen.

Dagbladet har foreløpig ikke lyktes i å få en kommentar fra Frp-statsråd Sylvi Listhaug til saken.