Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nytt atomkraftverk i trøbbel i Japan

En av reaktorene ved kraftverket i Tokai stanset opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Enda et atomkraftverk fikk problemer i Japan etter at pumpa til kjølesystemet til en av reaktorene ved kraftverket i Tokai stanset opp.

Kjølesystemet sviktet mandag morgen lokal tid, melder nyhetsbyrået Kyodo.

- Dette er en kraftstasjon hvor situasjonen fram til nå har vært under kontroll, sier avdelingsleder i Statens Strålevern, Per Strand til Dagbladet.

«Uavklart og alvorlig» Han følger nøye med på situasjonen i Japan, og forteller at hva som skjer videre ved dette kraftverket er avhengig av hvor lang tid det nå tar før de lokale får kontroll over situasjonen.

- Det behøver ikke å bli problemer der, men også der kan det hende at vannet synker, og da kan vi nærme oss en situasjon som ligner reaktor nummer 1 i Fukashima, sier han, med referanse til gårsdagens eksplosjon.

Tokai-anlegget Anlegget ligger rundt 120 kilometer nord for Tokyo, og var utsatt for en atomulykke i 1999. Det er det tredje atomkraftverket som har fått store problemer etter jordskjelvkatastrofen i Japan.  I kveld opplyste derimot Japan Atomic Power Company at de fikk i gang reservesystemet.

- En sjøvannspumpe, som blir drevet av en dieselgenerator, stoppet på grunn av tsunamien, og deretter stanset vi et av kjølesystemene manuelt. Men de andre kjølesystemene virker som de skal, og temperaturen i reaktoren fortsetter å falle gradvis, sier talsmann Masao Nakano ifølge NTB.
 
Statens Strålevern beskriver situasjonen ved de japanske atomkraftverkene som «uavklart og alvorlig».

- Det er alvorlig fordi man ikke har fullstendig kontroll, sier Strand.

Advarer om eksplosjon Kraftverket i Onagawa ble tidligere i dag satt i kriseberedskap etter høye målinger av radioaktiv stråling. Her ble det rapportert om en nødsituasjon på nivå 1 på en skala fra 1 til 7, men årsaken til de høye målingene er ennå ikke funnet.

Ved kraftverket Fukushima Daiichi kjøles flere reaktorer ned med sjøvann etter at kjølesystemene ble skadd i jordskjelvet. Her meldes det nå om problemer ved reaktor 3, hvor vannstanden har sunket. Problemene startet i ettermiddag norsk tid.

Japanske myndigheter advarer nå om en mulig eksplosjon ved denne reaktoren, ifølge Washington Post.

- Vi kan ikke utelukke mulighetene for en eksplosjon, sier en representant for myndighetene, Yukio Edano.

Verst tenkelige scenario Ved reaktor 1 er fortsatt nødssituasjonen på nivå 4, som betyr at det er en atomulykke med lokale følger.

I sin vurdering av verst tenkelige scenario, skriver Statens Strålevern følgende på sine nettsider:

«En alvorlig forverring kan for eksempel innebære et sammenbrudd av reaktorinneslutningen som kan gi et betydelig utslipp av radioaktivitet til atmosfæren.»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!