Nytt atomlager 200 ganger for lite

Det kombinerte lageret og deponiet for lav- og middels radioaktivt avfall som ble åpnet i Himdalen i Aurskog-Høland torsdag, tar bare hånd om 0,5 prosent av radioaktiviteten i norsk atomavfall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det hevder Bellona, som etterlyser tiltak for å lagre det høyaktive atomavfallet bedre.

- I dag lagres dette i en lagerbygning utenfor Institutt for energiteknikks atomreaktor i Halden, sier atomfysiker Nils Bøhmer i Bellona til NTB.

Plutonium og uran

Ifølge Bøhmer er det hemmelig at det høyaktive avfallet, som blant annet inneholder plutonium og uran, lagres i et lager i Halden. Denne type lagring er dårligere enn lagringen av lav- og middels radioaktivt avfall.

- I verste fall blir det en katastrofe dersom det skjer noe med lageret. Et jordskjelv, flystyrt eller en annen påvirkning som fører til at lageret skades kan føre til radioaktive utslipp, sier Bøhmer til NTB.

Han tar til orde for å lagre det høyaktive avfallet 1.000 meter ned i jorda innstøpt i beholdere.

- Dette er måten det gjøres på i utlandet i dag, og i Norge har vi mye fjell og vi kan bore, så det burde være mulig å gjøre det her også, sier han.

Onsdag var representanter for Bellona hos helseminister Dagfinn Høybråten, og gratulerte ham med at anlegget i Himdalen er ferdig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer