Nytt bevis i Christoffer-saken

For første gang forklarer rektoren på skolen seg i retten.

MISHANDLET TIL DØDE:  Christoffer Gjerstad Kihles stefar er dømt til åtte års fengsel for mishandling med døden til følge. Rektoren vært i politiavhør, men forklarte seg aldri som vitne i rettsakene mot stefaren. Foto: Privat
MISHANDLET TIL DØDE: Christoffer Gjerstad Kihles stefar er dømt til åtte års fengsel for mishandling med døden til følge. Rektoren vært i politiavhør, men forklarte seg aldri som vitne i rettsakene mot stefaren. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Saken mot Christoffer Gjerstad Kihles mor har siden tirsdag gått i Tønsberg tingrett. Moren er tiltalt for passiv medvirkning til at gutten ble mishandlet og til slutt døde i februar 2005. 

- Jeg fører logg omtrent hver dag, og jeg har sett i loggboka. Første gangen jeg har notert noe om ham er 18. januar hvor SFO-leder sa at han var lagt inn på sjukehuset etter selvskading. Han hadde tatt en overdose ritalin, sa rektoren i retten i dag. 

Han fortalte at Christoffer ofte satt på kontoret hans, for å roe seg ned eller om han hadde vært i «klammeri» med andre. Christoffer hadde ADHD, og var medisinert med ritalin. 

Innkalte mor Den 1. februar forklarte rektoren at han så fikk beskjed om at Christoffer hadde slått seg i løpet av natta. Christoffer kom inn på hans kontor, og da ba rektoren lærerne om å innkalle til hastemøte. 

- Etter møtet fikk jeg tilbakemelding fra kontaktlærer og SFO-ansatt om at det ikke var noe straffbart, fordi han hadde påført seg skadene sjøl etter å ha falt ned fra et skap, sa han. 

Læreren forklarte tidligere i dag at Christoffer endret atferd de siste seks månedene han levde, fra en energisk til en stille gutt. Den ansatte på SFO fortalte at han kom blåslått på skolen dagen etter at han hadde vært innlagt på sjukehus. 

Vegg-i-vegg Dagen etter, 2. februar 2005, blir Christoffer funnet død i sin egen seng. Obduksjonen av åtteåringen viste et 17 centimeter langt brudd i hodet, hjerneoppsvulming og ferske knusningskader. Papir var stappet i både nese og munn.

VITNET TIDLIGERE I UKA:  Onkelen til Christoffer, Geir Andre Gjerstad, forklarte at søsteren skiftet personlighet da den nå dømte mannen flyttet inn sammen med henne. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet
VITNET TIDLIGERE I UKA: Onkelen til Christoffer, Geir Andre Gjerstad, forklarte at søsteren skiftet personlighet da den nå dømte mannen flyttet inn sammen med henne. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet Vis mer

En kvinnelig nabo, som hadde barn på samme alder som Christoffer, var hjemme samme kveld som gutten døde. Også hun forklarte seg i retten i dag. 

- Datteren min hadde rom vegg-i-vegg med Christoffer. Vi hørte noen forferdelig dunk mot veggen. Datteren min våknet og fikk ikke sove. 

Naboen så også en madrass med gammel blod utenfor naboleiligheten noen uker før dette. 

20.46 ringte moren nødnummeret og fortalte at sønnen var livløs. Deretter kom ambulanse og politi til adressen og bekreftet gutten død.

Mistet kontakten En tidligere omgangsvenn med tiltalte forklarte i retten i dag at han mistet kontakten med moren da stefaren flyttet inn hos henne. Han forklarte at de to ikke gikk overens. En gang sa stefaren til meg at han mente han og samboeren hadde hatt det mye bedre om Christoffer ikke var tilstede. Jeg reagerte ikke på det da.

Vitnet mente likevel at han visste med en gang hvem som drepte Chistoffer. 

Jeg var fra første øyeblikk overbevist om at det var ham. 

BLE 8 ÅR GAMMEL:  Christoffer døde i sin egen seng. Foto: Thomas Rasmus Skaug
BLE 8 ÅR GAMMEL: Christoffer døde i sin egen seng. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer