FORKLARTE SEG FOR RETTEN: Den 16 år gamle jenta som er tiltalt for overlagt drap på miljøarbeideren Anna Kristin Gillebo Backlund i 2014, erkjente seg i dag i Borgarting lagmannsrett ikke skyldig etter tiltalen. Tegning: Fedor Sapegin
FORKLARTE SEG FOR RETTEN: Den 16 år gamle jenta som er tiltalt for overlagt drap på miljøarbeideren Anna Kristin Gillebo Backlund i 2014, erkjente seg i dag i Borgarting lagmannsrett ikke skyldig etter tiltalen. Tegning: Fedor SapeginVis mer

Vollen-saken

Nytt bevis legges fram i Vollen-saken: Video av den tiltalte jenta (16) dagen etter drapet

Var den 16-årige jenta tilregnelig da hun drepte Anna Kristin Gillebo Backlund (30)? For retten kan et videoopptak fra det første politiavhøret av henne bli viktig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Få timer etter at Anna Kristin Gillebo Backlund (30) ble drept den 28. oktober 2014, ble den nå 16 år gamle drapstiltalte jenta avhørt av politiet.

Avhøret ble filmet, og denne filmen vil bli lagt fram for Borgarting Lagmansrett som nå behandler ankesaken mot 16-åringen.

- Planen er at filmen legges fram for retten i morgen, dersom det blir tid til det, sier aktor i saken, statsadvokat Erik Førde til Dagbladet.

DREPT: Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept på Små Enheter. Foto: Privat
DREPT: Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept på Små Enheter. Foto: Privat Vis mer

Ikke sett før

Den nå 16 år gamle jenta erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen om overlagt drap. Det er likevel ingen tvil om at det var hun som drepte Backlund Gillebo, uttalte jentas forsvarer Cecilie Nakstad under sitt innledningsforedrag i retten.

Spørsmålet i denne saken er om jenta var psykotisk eller ikke da drapet ble begått, utdypet hun. Dette håper de involverte partene nå at videoopptaket av det første avhøret av jenta, kan gi flere svar på.

Både Nakstad og statsadvokat Førde er tydelige på at det nå er jentas tilregnelighet på drapstidspunktet som blir ankesakens hovedtema. I Asker og Bærum tingrett var fokuset et annet, og politiavhøret av jenta ble derfor ikke lagt fram for retten da saken ble behandlet der i fjor.

- Retten har altså ikke sett denne filmen før, så sånn sett er det et nytt bevis, men i tingretten var det heller ikke et tema å vise den, og alle parter har visst at det har vært der, sier Førde.

- Sier mer om henne

Etter rettsrunden i tingretten, der tiltalte ble dømt til ni år forvaring - en dom som hun anket på stedet - har jenta nemlig blitt dårligere. Av sine behandlende leger har hun nå fått en psykosediagnose.

- Hun er tvangsinnlagt på Sandviken sykehus med en diagnose, som om den hadde vært aktuell på gjerningstidspunktet, hadde gjort at hun ikke hadde vært strafferettslig tilregnelig, forklarer Førde.

Det filmede politiavhøret som skal legges fram ble foretatt dagen etter at drapshandlingen fant sted.

- Hvordan gjerningspersonen framstod da kan kaste lys eller si mer om hvordan hun var på drapstidspunktet enn den jenta vi ser i retten i dag. Så slik sett har denne videoen en egen bevisverdi, sier Førde til Dagbladet.

- Denne filmen kan blant annet være med på å belyse selve drapshandlingen, sier jentas forsvarer Cecilie Nakstad til Dagbladet.

Tre rettssakkyndge har vurdert jenta, både før rettsrunden i tingretten og nå i forkant av ankesaken. de fastholder at jenta ikke var psykotisk på gjerningstidspunktet.

Tøft for familien

Det er satt av to dager til tiltaltes forklaring for retten, og hun startet på denne i dag. Iført en lys blå skjorte og belter for å forhindre at hun hadde hendene fri, svarte hun rolig på statsadvokatens spørsmål. Lagmannsretten har besluttet at ankeforhandlingen skal holdes for lukkede dører, og det er også forbud mot å gjengi offentlig fra tiltaltes forklaring.

- Hun har begynt på sin forklaring, og det har etter forholdene gått greit, sier statsadvokaten om jentas vitnemål.

Familien til avdøde Anna Kristin Gillebo Backlund er til stede i lagmansretten og følger hele saken.

30-åringens bror, Amund Gillebo forteller at det er krevende å være til stede.

- Det har vært tøft - spesielt å høre tiltalte vitne. Samtidig er det bra at hun klarte å forklare seg, og vi håper hun fortsetter med det, slik at retten får høre hva hun har å si, sier Gillebo til Dagbladet.