Nytt bilde av savnet prinsesse

Prinsesse Latifa har ikke gitt lyd fra seg på flere måneder. Nå er hun avbildet på Instagram.

PÅ KJØPESENTER: En venn bekrefter at det er prinsesse Latifa som er avbildet på Instagram. Foto: Privat
PÅ KJØPESENTER: En venn bekrefter at det er prinsesse Latifa som er avbildet på Instagram. Foto: Privat Vis mer
Publisert

De siste åra har flere kvinnelige medlemmer av kongefamilien i Emiratene forsøkt å flykte fra sjeik Muhammed bin Rashid Al Maktoums regime. Han er statsminister og visepresident i De forente arabiske emirater og emir (statsoverhode) i Dubai.

I 2018 ble en av døtrene hans, prinsesse Latifa bint Mohammed Al Maktoum, stansa av væpnede menn etter en møysommelig planlagt flukt.

Etter å ha levd 32 år under farens autoritære regime, forsøkte hun å flykte til Frankrike - med hjelp fra en fransk spion og en finsk kampsportinstruktør.

Fluktforsøket feilet. Båten ble kapret og Latifa ble tatt til fange.

Ifølge BBCs dokumentarserie «Panorama» har prinsessa sendt hemmelige videobeskjeder til venner. Men så tok meldingene slutt.

I februar ba vennene FN om å gripe inn, og i april i år slo FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR) offentlig alarm, og ba De forente arabiske emirater om bevis for at prinsesse Latifa er i live.

GISSEL: Prinsesse Latifa anklager sin far, Mohammed bin Rashid Al Maktoum, i å holde henne som gissel. Video: BBC. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Avbildet på kjøpesenter

Nå har hun dukket opp på et nytt bilde, publisert på Instagram torsdag denne uka, melder BBC.

Bildene viser prinsessa på det som ser ut til å være et kjøpesenter i Dubai, sammen med to andre kvinner. Under bildet er det skrevet «hyggelig ettermiddag på MoE med venner». MoE er en forkortelse for Mall of the Emirates.

Bildet inneholder ikke metadata, som viser tidspunktet for når bildet ble tatt. Ingen av de to kvinnene som er avbildet har besvart BBCs henvendelser om Latifas helsetilstand.

BBC har ikke fått verifisert bildene, men har vært i kontakt med Latifas venn, som bekrefter at det er prinsessa som er avbildet.

David Haigh, medstifter av organisasjonen «Free Latifa», sier i en uttalelse:

- Vi bekrefter at det har vært en potensielt betydningsfull og positiv utvikling i saken. Vi ønsker ikke å kommentere dette ytterligere på dette stadiet. En uttalelse vil bli utstedt til riktig tid.

RØMTE: Prinsesse Sheikha Latifa bint Mohammed al-Maktoum forsøkte å rømme fra Dubai, og farens regime. Denne videoen er det verden har hørt fra henne. Video: Dagbladet og @FreeLatifa/Youtube Vis mer

- Gissel

De forente arabiske emirater har tidligere uttalt at Latifa bor trygt og frivillig med familien sin. De har også hevdet at Latifa aldri forsøkte å flykte, og at hun tvert imot ble kidnappet.

En video spilt inn av Latifa selv i forkant av fluktforsøket, forteller en helt annen historie.

- Faren min er den mest ondskapsfulle mannen jeg har møtt i hele mitt liv. Han er ren ondskap. Det er ingenting som er godt ved ham, sa Latifa i videoen.

Hun har i ettertid hevdet at hun blir holdt som gissel i «en villa som er omgjort til et fengsel». Hun hevder at hun ikke får gå ut for å trekke frisk luft, og har uttalt i videoene at hun frykter for sin egen sikkerhet.

- Om man antar at bildet er ekte, er det livsbevis. Som er noe, men det sier ingenting om friheten hennes, sier Kenneth Roth i Human Rights Watch til BBC.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer