Nytt blodbad i Kairo

Få dager etter at hæren ba om folkets mandat til å utslette «vold og terrorisme», åpnet sikkerhetsstyrker ild mot tilhengerne av Egypts styrtede president, ifølge øyenvitner.

HARDE SAMMENSTØT: En politimann lader et våpen under sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og tilhengere av Egypts avsatte president Mohamed Mursi i Nasr-bydelen i Kairo. Foto: Asmaa Waguih / Reuters / NTB Scanpix
HARDE SAMMENSTØT: En politimann lader et våpen under sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og tilhengere av Egypts avsatte president Mohamed Mursi i Nasr-bydelen i Kairo. Foto: Asmaa Waguih / Reuters / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kuppregimet og islamistene anklager hverandre for å ha stått bak volden som begynte i Kairos gater natt til lørdag og varte ut i morgentimene. Det muslimske brorskap melder på en av sine nettsider om at så mange som 120 er drept og flere tusen såret. BBC melder om over 100 døde og 1.500 sårede, og siterer kilder i helsevesenet. Helsedepartementet oppgir imidlertid antall dødsofre til 38.

Ifølge BBC skal ti personer også være drept i byen Alexandria.

Menn i hjelmer og svarte politiuniformer skjøt mot folkemassene som før daggry var samlet i nærheten av en moské nordøst i Kairo, hevder Brorskapet, som landets tidligere president Mohamed Mursi har bakgrunn fra.

- De skyter ikke for å såre, de skyter for å drepe. Skuddsårene er i hode og bryst, sier en av bevegelsens talsmenn, Gehad El-Haddad.

Anklager Brorskapet Egypts innenriksminister Mohamed Ibrahim anklager Brorskapet for å ha overdrevet drapstallene av politiske grunner. Han nekter for at politiet åpnet ild, og hevder det ikke er flere enn 21 døde.

Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) holder landets myndigheter ansvarlig for å stanse volden.

- MINST 31 DØDE: En tilhenger av Det muslimske brorskap søker tilflukt fra tåregass i bydelen Nasr i Kairo under sammenstøt med egyptiske sikkerhetsstyrker lørdag morgen. Ifølge Brorskapet er minst 31 mennesker drept. Foto: Asmaa Waguih / Reuters / NTB scanpix.
- MINST 31 DØDE: En tilhenger av Det muslimske brorskap søker tilflukt fra tåregass i bydelen Nasr i Kairo under sammenstøt med egyptiske sikkerhetsstyrker lørdag morgen. Ifølge Brorskapet er minst 31 mennesker drept. Foto: Asmaa Waguih / Reuters / NTB scanpix. Vis mer

- Vi fordømmer volden i Egypt. Det nye regimet og sikkerhetsstyrkene har nå et stort ansvar for å hindre en nedadgående spiral mot et totalt kaos. Vi er veldig bekymret for utviklingen, sier utenriksminister Eide til NTB.

«Massakre» En av lederne i Det muslimske brorskap, Mohamed El-Beltagi, kaller det som skjedde i morgentimene i Kairo for «en kollektiv massakre» og oppfordrer det internasjonale samfunnet til å gripe inn.

Det var en kaotisk natt med voldelige sammenstøt og demonstrasjoner, og sårede kom inn til byens sykehus i en jevn strøm, mange av dem med skuddskader. Hundretusener demonstrerte fredag kveld fredelig i Egypts gater.

Forsvarssjef og forsvarsminister Abdel Fattah al-Sisi hadde tidligere i uken oppfordret folket om å demonstrere for å vise sin støtte til hærens innsats for å slå ned på «vold og terror». Sisi ga samtidig Brorskapet frist til lørdag med å slutte seg til den politiske prosessen etter kuppet, eller ta konsekvensene av det. Brorskapet svarte med å mane til motdemonstrasjoner
Eide fordømmer volden Egypts innenriksdepartement holder Det muslimske brorskap ansvarlig for dødsfallene i Kairo.

Ifølge innenriksminister Ibrahim var det lokale innbyggere som bodde i nærheten av Rabaa al-Adawia-moskeen som støtte sammen med demonstrantene etter at de hadde sperret en vei. Like før midnatt kunngjorde Ibrahim at to protestleirer med Mursi-tilhengere skulle avvikles så snart som mulig etter klager fra naboene.

- Politiet brukte bare tåregass, sier general Hany Abdel Latif i en uttalelse på egyptisk TV. Han anklager islamistene for å ha startet volden.

- Desperat situasjon Feltsykehuset ved moskeen der Brorskapets tilhengere i flere uker har samlet seg, melder om en desperat situasjon for de mange sårede.

- Sykehuset har ikke mulighet til å behandle alle fordi det er så mange sårede, sier feltsykehusets direktør, doktor Hisham Ibrahim, til den egyptiske avisen al-Masry al-Youm.Feltsykehusets direktør sier at mange av de drepte er truffet i brystet og hodet.

BILBRANNER: En bil brenner i bydelen Nasr i Kairo under sammenstøt mellom tilhengere av Det muslimske brorskap og egyptiske sikkerhetsstyrker. Foto: Asmaa Waguih / Reuters / NTB scanpix.
BILBRANNER: En bil brenner i bydelen Nasr i Kairo under sammenstøt mellom tilhengere av Det muslimske brorskap og egyptiske sikkerhetsstyrker. Foto: Asmaa Waguih / Reuters / NTB scanpix. Vis mer

En reporter fra nyhetsbyrået Reuters telte 36 døde i et likhus, og fikk opplyst at ytterligere 21 lik lå i to sykehus i nærheten. Aktivister bar i all hast blodige sårede inn i et feltsykehus ved hjelp av planker og tepper. En likblek tenåring med et kulehull i hodet ble lagt ned på gulvet.

(NTB)

KASTER STEIN: Tilhengere av Det muslimske brorskap kaster stein mot politiet. Foto: Asmaa Waguih / Reuters / NTB scanpix.
KASTER STEIN: Tilhengere av Det muslimske brorskap kaster stein mot politiet. Foto: Asmaa Waguih / Reuters / NTB scanpix. Vis mer