Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nytt BMW-raid - koster minst 200 000 pr. bil

15 biler rensket i Oslo-området. Alle gamle spor peker mot Litauen.

RIBBET LYDLØST: slik så det ut framme i BMW'en til Erik Helli i Nittedal ved 08-tiden tirsdag morgen. 2017-modellen av BMW XS var rensket for salgbart navigasjonsutstyr. Foto: Erik Helli.
RIBBET LYDLØST: slik så det ut framme i BMW'en til Erik Helli i Nittedal ved 08-tiden tirsdag morgen. 2017-modellen av BMW XS var rensket for salgbart navigasjonsutstyr. Foto: Erik Helli. Vis mer

Slik så det ut i bilen til Erik Helli (62) rett utenfor inngangsdøra på Hagan i Nittedal ved 08-tiden tirsdag.

2017-modellen av hans BMW X5 var ribbet for navigasjonsutstyr pluss kontrollpanel og ratt, som gjør den dyre GPS'en styrbar.

- BMW-folkene som var her anslo kjapt at det vil koste drøye 200 000 kroner, kanskje opp mot en kvart million for å få bilen i orden igjen. Rundt 170 000 for delene og så jobben, sier Hille til Dagbladet.

Bilen hadde alarm, som alle BMW'er fra 2017 og nyere. Helli satt hjemme og jobbet til langt på natt, men hørte ikke et pip i det nattestille nabolaget før han gikk til sengs ved 02-tiden.

Begge framdørene sto åpne. Naboen hadde ikke merket noe uvanlig da han kom hjem fra jobb klokka 04 med skarpt billys.

I et annet BMW-innbrudd i samme område samme natt var bakruta fjernet.

15 biler

Siden natt til søndag er 15 biler «skrellet» i et nytt BMW-raid i Oslo-området - på Jar i Bærum, Bekkelaget og Nordstrand og på Hagan i Nittedal. Modelltypene varierer, de aller fleste er årsmodeller mellom 2013 og 2017.

Pr. fredag var ingen pågrepet.

- Vi er godt i gang med å danne oss et bilde av hva som har skjedd og hvem som står bak, sier politiførstebetjent Tonje Reiten til Dagbladet.

«Alle» spor fra tilsvarende BMW-raid de siste tre årene peker i retning av Litauen.

I alt 20 personer er domfelt i Norge de siste par årene for BMW-innbrudd og omsetning av tyvgods. Alle kommer fra Litauen.

- Det er samme utstyr som blir stjålet. Et nytt trekk i de siste sakene, blant annet i en straffesak som starter i Asker og Bærum tingrett tirsdag, er at flere av de tiltalte bor i Norge, sier politiførstebetjent Tonje Reiten.

En kvinne - fire menn

Hun leder Spesiell innsats ved enhet vest i Oslo politidistrikt, tidligere benevnt som aksjonsgruppe mot omreisende vinningskriminelle.

Fire menn og en kvinne skal møte i Asker og Bærum tingrett fra kommende tirsdag. Alle er litauiske statsborgere, tre av dem med adresse i Vikersund i Buskerud og en i Vestfold.

De har vært varetektsfengslet siden februar i vår da de ble pågrepet for en rekke bilinnbrudd høsten 2018 og fram til pågripelsen.

BMW-utstyr går igjen i flertallet av tiltalepunktene.

Raidene har skjedd i Asker, Tønsberg, Lier og Drammen-området.

- Fire er tiltalt for innbrudd og tyverier, og den femte for transport av utstyret, som ble lokalisert i Litauen, sier politiadvokat Knut Christian Braae-Johannessen i Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Han er påtaleansvarlig i saken og er aktor i retten.

De fleste er tiltalt etter straffelovens paragraf 322 med en strafferamme på seks år.

- Det blir lagt ned påstand om flere års fengsel for hver de tiltalte, som alle er i slutten av 20-årene.

TIDLIGERE FANGST: I november 2016 i Meråker i Trøndelag stoppet tollvesenet en varebil på vei til Litauen med blant annet dette tyvegodset. BMW-rattene er viktig for manøvreringen av navigasjonsutstyret. Foto: Polititiet.
TIDLIGERE FANGST: I november 2016 i Meråker i Trøndelag stoppet tollvesenet en varebil på vei til Litauen med blant annet dette tyvegodset. BMW-rattene er viktig for manøvreringen av navigasjonsutstyret. Foto: Polititiet. Vis mer

17-åring dømt

En sjette person i denne saken ble dømt allerede i mars i år fordi han var 17 år. Mindreårige under 18 skal i utgangspunktet ikke sitte i fengsel.

I dette tilfellet fikk 17-åringen en kortere, ubetinget straff og ble utvist fra landet etter soning.

I tillegg kommer en betinget straff.

Både politiet og kommunikasjonsdirektør Marius Tegneby i BMW Norge har funnet tydelige spor på nettet til et svart marked - særlig på Ebay.

En BMW-eier i Oslo, som fikk bilen ribbet for to år siden, sa til Dagbladet da at han hadde funnet 15 000 brukte BMW-ratt til salgs på E-Bay. Rattene er viktige for manøvreringen av GPS-utstyret.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media