Nytt bombeattentat i Israel

Rundt 20 mennesker ble skadd da en eksplosjon rystet en kafé i byen Haifa nord i Israel søndag, melder israelsk fjernsyn. Samtidig kaster israelerne de palestinske selvstyremyndighetene ut av Jerusalem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kafeen, i forstaden Kiryat Motzkin, var full av gjester da eksplosjonen skjedde. En talsmann for politiet sier at de har fått melding om «flere skadde», og at de behandler eksplosjonen som et angrep fra militante palestinere.

Forbud

Israelske myndigheter har forbudt alle aktiviteter til de palestinske selvstyremyndighetene i Jerusalem.

- En fremmed makts diplomatiske og administrative aktiviteter inne i staten Israel, uten dennes samtykke, utgjør en krenkelse av israelsk suverenitet, heter det i en kunngjøring.

Meldingen kommer to dager etter at israelske myndigheter stengte PLO-hovedkvarteret Orient House i Øst-Jerusalem.

Kritisk Peres

Det err ingen mulighet for å blåse nytt liv i våpenhvilen så lenge Israel nekter å snakke med palestinernes leder Yasser Arafat, sa utenriksminister Shimon Peres etter et regjeringsmøte søndag.

- Hvis ikke Israels regjering legger om kursen og innleder en dialog med palestinerne, vil vår internasjonale anseelse synke til et lavmål, sa Peres etter møtet, som tydelig demonstrerte splittelser innad i regjeringen.

Ministeren for indre sikkerhet, Uzi Landau, er av en annen oppfatning enn Peres, og sa etter regjeringsmøtet at Israel har tatt kontroll over Orient House i Øst-Jerusalem for godt. Den israelske hær stengte søndag også et annet palestinsk senter i den Jerusalem.

Kastet ut

Orient House har vært palestinernes uoffisielle hovedkvarter i Jerusalem, og reaksjonene etter Israels maktbruk sist torsdag har vært sterke. Den arabiske liga forbereder seg på det verst tenkelige etter okkupasjonen av Orient House, som var israelernes svar på palestinernes terrorbombe torsdag kveld.

- Vi har tatt kontroll over Orient House for å hindre at palestinerne planlegger terroraksjoner i hjertet av Jerusalem. Hvis vi en dag forlater denne bygningen skal vi være sikre på at den er underlagt israelsk lov, sa Landau, som tilhører statsminister Ariel Sharons Likud-parti.

Symbolbygning

Orient House er selve symbolet på palestinernes håp om en egen stat med Øst-Jerusalem som hovedstad. Men Israel holder fast på at Jerusalem er jødenes «evige hovedstad».

Både fredag og lørdag var det demonstrasjoner i Jerusalem mot Israels overtagelse av Orient House, men søndag var det roligere i området. Palestinske ledere sa søndag at palestinerne vil bruke alle midler for å motarbeide Israels okkupasjon av Orient House og andre bygninger av symbolsk verdi.

Ifølge den ytterliggående palestinske Hamas-gruppen skal de palestinske selvstyremyndighetene ha arrestert fire av organisasjonens medlemmer, en av dem trolig mannen som sendte selvmordsbomberen til Israel sist torsdag.

Men Israel mener dette ikke er nok til å stanse den palestinske terroren. -Den israelske linjen er ikke endret og Arafat har ikke gjort nok for å få stanset terroren. Arafat gikk til arrestasjonene under press, og hvis dette presset avtar, vil han sette dem fri igjen, sier Sharons talsmann, Raanan Gissin.

Steile motstandere

Peres og Sharon møttes på tomannshånd etter det ordinære regjeringsmøtet for å drøfte situasjonen. Samtalene foregikk i en «god atmosfære», meldte israelsk radio.

Utenriksminister Peres forfekter fortsatt forhandlingslinjen, og understreker at det bare er gjennom forhandlinger partene kan finne fram til en våpenhvile. Sharon står steilt på at forhandlinger ikke vil starte før alle voldshandlinger har opphørt.

Sharon har avvist forslaget fra Peres om nye forhandlinger med Arafat om våpenhvilen som USA fikk i stand i juni. Men det er lite igjen av denne avtalen. 63 palestinere, 35 israelere og to utenlandske statsborgere har mistet livet i voldshandlinger, etter at våpenhvilen formelt trådte i kraft.

Peres og hans arbeiderparti ser fortsatt på Arafat som en mulig partner, men dette synet deles ikke av Sharon og hans Likud-ministre. Sharon har offentlig henvist til den palestinske leder som «morder» og «notorisk løgner».

NTB)

FREDS-DEMOSNTRANTER: Stengningen av Orient House har ført til flere demonstrasjoner. Situasjonen er meget spent.Foto: SCANPIX
SKADD: En skadd palestinsk kvinne bæres i sikkerhet etter sammenstøt mellom demonstranter og israelsk politi utenfor det stengte Orient House i Øst-Jerusalem.Foto: SCANPIX