Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nytt bomberegn over Aleppo

Skrekkslagne innbyggere rømte lørdag fra et nytt bomberegn mot deler Aleppo i Syria. Flere hundre er drept, men Russland nekter å be den syriske regjeringen stanse angrepene.

BOMBET: Aleppo er ikke omfattet av den nyeste våpenhvilen som er innført i deler av Syria. Her stiger røyk opp etter at det opprørskontrollerte området al-Sakhour ble bombet fredag. Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters / NTB scanpix
BOMBET: Aleppo er ikke omfattet av den nyeste våpenhvilen som er innført i deler av Syria. Her stiger røyk opp etter at det opprørskontrollerte området al-Sakhour ble bombet fredag. Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skrekkslagne innbyggere rømte lørdag fra et nytt bomberegn mot opprørskontrollerte deler av den syriske byen Aleppo. Nærmere 30 luftangrep rammet byen, og Russland nekter å be den syriske regjeringen stanse angrepene.

Aleppo er ikke del av en kort, midlertidig våpenhvile som USA og Russland forhandlet fram og som synes å holde i regjeringskontrollerte Latakia og Damaskus og i den opprørskontrollerte forstaden Ghouta.

I Aleppo herjer imidlertid volden for niende dag på rad, og minst 250 mennesker er drept i regimets flyangrep siden 22. april, ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Også et sykehus, som drives med støtte fra Leger Uten Grenser, ble bombet. Over 50 personer, inkludert minst seks leger, ble drept.

I samme periode er 96 mennesker drept av bombardement fra opprørskontrollerte områder mot regjeringskontrollerte deler av byen. Over 40 barn er drept i angrep fra begge sider.

30 flyangrep SOHR melder om nærmere 30 luftangrep i byen Aleppo bare lørdag, men gruppa sier ikke om bombene kom fra syriske eller russiske fly. Dagens første angrep var trolig utført av syrere.

Ifølge SOHR ønsker regimet å presse flest mulig sivile til å rømme før de innleder en større militæroffensiv for å ta tilbake kontrollen over byen, som før krigen var Syrias finans- og handelssenter, og nå er delt mellom opprørere og regimetro styrker.

Russland avviser Det russiske utenriksdepartementet sa lørdag at de ikke vil be de syriske militære stanse offensiven mot Aleppo, fordi de mener at offensiven bidrar til kampen mot jihadistiske grupper.

- Nei, vi vil ikke legge press på Damaskus, fordi man må forstå at situasjonen i Aleppo er en del av kampen mot terrortrusselen, sier viseutenriksminister Gennadij Gatilov.

Det var USA som appellerte til Russland om å be regimet til Bashar al-Assad om å stanse angrepene. USA uttrykte samtidig sin vrede over angrepet på et sykehus i Aleppo der et 30-tall mennesker ble drept.

Kerry til Genève I Washington kunngjorde utenriksdepartementet at utenriksminister John Kerry søndag reiser til Genève for å vise sin støtte til våpenhvilen som ble innledet 27. februar. Der møter han utenriksministrene fra Jordan og Qatar, samt FN-utsendingen Staffan de Mistura.

Våpenhvilen, som ikke omfatter IS og al-Qaeda-tilknyttede grupper, har gjort lite for å lette på regjeringsstyrkenes press mot Aleppo, og opposisjonens representanter i Genève reiste hjem i protest mot de stadige bruddene på avtalen.

- Våpenhvile er første prioritet USAs utenriksminister har nå også bedt partene i Syria gjeninnføre en våpenhvile for hele landet. Dette har første prioritet, mener Kerry.

- Ministeren har gjort det klart at det å få en slutt på volden i Aleppo og gå tilbake til en varig, landsomfattende våpenhvile er øverste prioritet, sier talsmann John Kirby om telefonsamtalene Kerry hadde med FN-utsending Staffan de Mistura og lederen for Syrias viktigste opposisjonsgruppe lørdag.

Anas al-Abdeh, som leder den største opposisjonsgruppen Syrias nasjonalkoalisjon (SNC) sier til AFP i Istanbul at muligheten for en politisk løsning i Syria står i fare.

- Regjeringen er ikke interessert i en politisk løsning, og de er egentlig heller ikke interessert i å høre om initiativer til opphør i kamphandlingene. Vi tror at med mindre det internasjonale samfunnet gjør noe med dette, så vil hele utsikten til en politisk løsning være i fare, sier Abdeh.

Han mener angrepene mot Aleppo truer den skjøre våpenhvilen som har gitt nytt håp til fredssamtalene i Genève. 

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart