Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nytt bomberegn

NATO trappet opp flyangrepene mot Jugoslavia igjen, etter at to døgn med dårlig vær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nye framstøt for å finne en fredelig løsning på konflikten ble gjort i dag. Både de vestlige landene, Russlands regjering og en kosovoalbansk leder var på banen.

Italias statsminister Massimo d'Alema og hans tyske kollega Gerhard Schröder foreslo at FNs sikkerhetsråd skal legge fram en fredsplan, basert på et utspill fra G8-gruppen av store industriland. Russland, som er G8-medlem, har også stilt seg bak dette utspillet.

Den moderate kosovoalbanske lederen Ibrahim Rugova drøftet situasjonen i samtaler med EUs utenriksministre i Brussel. Russlands utenriksminister Igor Ivanov og Montenegros president Milo Djukanovic holdt sine egne møter med EU-ministrene.

«Utenkelig»

- Etter Tysklands mening er ideen om å sette inn bakkestyrker i Kosovo helt utenkelig. Dette standpunktet lar seg ikke endre, sa Gerhard Schröder på en pressekonferanse etter samtaler med Massimo d'Alema i Bari i det sørlige Italia .

D'Alema tilføyde at de to var blitt enige om å be FNs sikkerhetsråd legge fram et forslag til resolusjon om en fredsløsning. Denne resolusjonen bør bygge på G8-landenes utspill tidligere denne måneden, som støttes av såvel Russland som de vestlige stormaktene.

G8-landene er enige om at serberne må trekke seg ut av Kosovo, og at det må settes inn en internasjonal fredsbevarende styrke i provinsen. Men russerne har til nå ikke villet gå med på at NATO bør spille en ledende rolle i de fredsbevarende operasjonene i Kosovo.

Rakettangrep

NATO-raketter slo i de tidlige morgentimer tirsdag ned i flere drivstofflagre, og på motorveien ved Trupalske Sume rett nord for industribyen Nis. Dette var det 27. angrepet mot Nis, som ligger 220 kilometer sør for hovedstaden Beograd og er Serbias tredje største by.

To jugoslaviske jagerfly og tre militære helikoptre skal ha blitt ødelagt i tirsdagsnattens angrep, sa en NATO-talsmann i Brussel. Dessuten skal et lager for luftvernraketter, flere stridsvogner, andre militære kjøretøyer og mer enn 20 kanoner ha blitt truffet og satt ut av spill.

Serbisk radio meldte også om raketteksplosjoner rundt Leskovac, Vladicin Han og Vranje sør i landet, og i Beograd-forstaden Prokuplje der det ligger en militær flyplass. Dessuten skal NATO ha angrepet mål utenfor Kosovos hovedstad Pristina og i Drenica-regionen i de midtre delene av provinsen.

(NTB-Reuters-AFP)