Nytt brexit-nederlag

Ordstyreren slo beina under Boris Johnsons brexitavtale.

NEI OG NEI: Underhusets ordstyrer John Bercow tillot ikke regjeringen å legge fram brexitavtalen til ny avstemning i Parlamentet mandag ettermiddag. Foto: NTB Scanpix
NEI OG NEI: Underhusets ordstyrer John Bercow tillot ikke regjeringen å legge fram brexitavtalen til ny avstemning i Parlamentet mandag ettermiddag. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Heller ikke i kveld fikk Storbritannias statsminister Boris Johnson viljen sin.

Ordstyrer i Underhuset John Bercow tillot ikke Johnsons regjering å legge fram sin brexitavtale til en avstemning. Dermed har Underhuset ennå til gode å stemme over den nye brexitavtalen Johnson i forrige uke framforhandlet med EU.

Årsaken er teknisk, og har rot i enda et Johnson-nederlag lørdag.

Konsekvensene er klarere:

- Den er «status quo», sier Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder.

IKKE BREXIT ENDA: Statsminister Boris Johnson ble nedstemt da det såkalte Letwin-forslaget ble vedtatt med 322 stemmer mot 306. Video: AP Vis mer

Nei og nei

Etter 85 dager i Downing Street nådde Johnson torsdag en ny brexitavtale med EU.

På lørdag la han skilsmisseavtalen fram for Underhuset, men ble tvunget til å trekke den da et annet lovforslag - det såkalte Letwin-tillegget - ble lagt fram og vedtatt.

Tillegget spente i praksis beina på Johnsons ønske om en avstemning om brexitavtalen lørdag. Da vedtok nemlig Underhuset å holde tilbake støtte til brexitavtalen før parlamentet har fått anledning til å vedta lovverk som legger til rette for avtalen.

Da parlamentarikerne vedtok Letwin-tillegget, tvang de i praksis også Boris Johnson til å be EU om ytterligere en brexit-utsettelse, noe Johnson gjorde lørdag i brevform til EU-president Donald Tusk.

Da trakk Johnson forslaget som ville ha gjort brexitavtalen med EU til lov, og dermed ble det heller ingen avstemning om avtalen.

- For selv om Johnson hadde fått et «ja» til sin avtalen, ble han uansett tvunget til å be EU om en utsettelse, sier Storbritannia-ekspert Mustad.

BREXIT: 23. juni 2016 stemte et flertall av den britiske befolkningen for å forlate Den europeiske union. Tre år senere har de fortsatt ikke meldt seg ut av EU, og Storbritannia befinner seg i et politisk kaos. Her får du en enkel innføring i hele Brexit på 140 sekunder. Vis mer

Nytt forsøk?

Tross to kjappe nederlag tror Mustad at Johnson allerede seinere denne uka igjen kan finne på å prøve og legge fram sin brexitavtale for Underhuset.

- Jeg tror Johnson skjønner at noe er på gang. Han har et momentum for denne brexitavtalen, sier Mustad.

Men for å få Underhuset til å stemme over brexitavtalen, må noe endres. At lovforslaget som ble introdusert i dag i praksis var likt det som ble introdusert lørdag, var nemlig hovedgrunnen til at ordstyrer Bercow nektet regjeringen en avstemning i kveld.

HVA VIL SKJE?: Hvert år blir åtti tusen tonn laks eksportert fra Norge til Storbritannia. Nå skal britene ut av EU. Hvordan vil det påvirke den norske næringa? Reporter: Jesper Nordahl Finsveen. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Det har han også gjort tidligere. Da het statsministeren Theresa May, og også da var det en brexitavtale som skulle stemmes over.

- Det skal ikke mye endringer til, sier Storbritannia-ekspert Mustad om hvor ulike forslagene må være, og legger til:

- Men tidsperspektivet er også viktig. Parlamentet må få tilstrekkelig tid til å sette seg inn i teksten som legges fram, for å kunne utøve overvåkningsjobben de er innvalgt til å gjøre. Det er det Bercow sitter og passer på at Underhuset har anledning til, sier Mustad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer