TREKKER SEG: Boris Johnson. Foto: NTB scanpix
TREKKER SEG: Boris Johnson. Foto: NTB scanpixVis mer

Nytt britisk sjokk: Brexit-Boris stiller ikke som statsministerkandidat

Stiller ikke til valg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Boris Johnson trekker seg fra kampen om å bli ny statsminister i Storbritannia og partileder for Det konservative partiet.

Han sier at avgjørelsen er tatt etter samtaler med partikolleger og nære støttespillere.

Den tidligere London-ordføreren holdt en pressekonferanse som begynte ca kl. 12.45 norsk tid, hvor han holdt en tale om hva han har fått til i sitt politiske liv, og hvor fornøyd han var med at Storbritannia nå skal ut av EU. Til alles store overraskelse avsluttet han med å si at han ikke vil stille som statsministerkandidat.

Johnson åpnet talen med å understreke at han fortsatt er en lidenskapelig tilhenger av forlat-kampanjen.

KONGELIG SPØK: Dronning Elizabeth er på kongelig visit i Nord-Irland. Her møter hun viseførsteminister Martin McGuinness. Dette er hennes første besøk i Nord-Irland etter Brexit-utfallet, men det var ikke det som opptok henne mest. Video: Vis mer

- Dette er vår sjanse til å skape en økonomi der alle får ta del i suksessen. Jeg er ingen kommunist, men jeg vil ha et samfunn der alle har en mulighet, sa Johnson.

Han fortsatte talen med en skryteliste fra tida som London-ordfører, og en appell om at Storbritannia nå må stå sammen.

Så slapp han bomba:

- Jobben nå er å forhandle en frihandelsavtale med EU, samtidig som vi beholder kontrollen over immigrasjonssystemet.

- Det blir en sak for vår neste leder, og den personen blir ikke meg, sa Johnson, før han forlot podiet, uten å svare på ett eneste spørsmål fra forfjamsede journalister.

Johnson ledet valgkampen som endte med at britene stemte for å forlate EU, og var regnet som den store favoritten til å overta statsministerstolen etter David Cameron.

Tidligere i dag kunngjorde justisminister Michael Gove og innenriksminister Theresa May at de begge ønsker å ta over som statsminister.