Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nytt bryst fra eget lår

Ved hjelp av vev fra lår eller rumpe kan kvinner som har fjernet et bryst, få bygd opp et nytt. Teknikken er på forsøksstadiet, men en hel forskerverden venter i spenning på de første testresultatene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har ikke direkte sammenheng med kloning, men noen vil likevel kalle det science fiction og framtidsvyer:

I går kom meldingen om at amerikanske forskere har utviklet en ny teknikk, som går ut på å bygge opp kvinnebryster ved å bruke små mengder vev fra kvinnens eget lår eller rumpe.

Forskerne har allerede klart å gjenoppbygge brystvorter etter å ha dyrket celler fra andre steder på kroppen. Amerikanske forskere mener de i løpet av fem år er i stand til å bygge opp et helt nytt bryst.

Potensiale

- Det ligger utvilsomt et potensiale i dette. Men jeg vil se hvordan teknikken fungerer på mennesker før skepsisen forsvinner helt, sier overlege Roar Rindal ved kirurgisk avdeling på Radiumhospitalet.

De første forsøkene på mennesker vil komme om kort tid.

Forskerne vil først og fremst skape et nytt alternativ for brystkreft-pasienter. Men også de som ønsker å endre brystene uten silikon kan komme til å nyte godt av teknikken.

Det skal bare en liten mengde celler til for å dyrke fram tilstrekkelig med vev for å bygge opp et helt nytt bryst.

Radiumhospitalet utfører de fleste bryst-operasjoner i Norge i dag. Til nå har kvinner som har fjernet et bryst, for eksempel på grunn av brystkreft, fått bygd opp et nytt ved hjelp av hud og fett fra egen mage.

- Derfor er de siste meldingene fra USA noe helt nytt. Men jeg tror det vil ta lang tid før denne teknikken kommer til Norge, sier Rindal.

Vekststoffer

I den nye teknikken tilføres cellene vekststoffer som gjør at de begynner å vokse i løpet av 24 timer, etter at de er hentet ut av låret eller rumpa.

- Teknikken har en slags parallell til kloningsforsøkene vi har hørt så mye om den siste tida. Hovedforskjellen er imidlertid at man ikke forflytter arvestoff, man skaper ikke et nytt individ, forklarer professor Terje Traavik ved Institutt for medisinsk biologi ved Universitetet i Tromsø.

Traavik sier den nye teknikken ikke er en revolusjonerende dyrkingsteknikk.

- Man har dyrket celler siden 50-tallet, men forskerne klarer stadig å finne mer ut av de kjemiske signalsubstansene. Problemet er å få cellene til å utvikle seg til noe annet enn det de blir av seg selv, sier Traavik.

- Den siste meldingen er derfor et resultat av en kontinuerlig prosess. Hvis den virkelig slår til, er det nok et skritt på veien.

BRYSTOPERASJON: Kirurger i Norge, her på rikshospitalet, kan bygge opp et nytt bryst ved hjelp av hud og fett fra pasientens mage. Amerikanske forskere mener nå de kan skape bryster ved hjelp av vev fra lår eller rumpe.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!