Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nytt bunnivå for oljeprisen: Laveste siden 2008

Tilbudsoverskudd i oljemarkedet.

BUNNIVÅ: Oljeprisen har nådd et nytt bunnivå. Her riggen Bredford Dolphin i Nordsjøen. Foto: Per Eide / Samfoto
BUNNIVÅ: Oljeprisen har nådd et nytt bunnivå. Her riggen Bredford Dolphin i Nordsjøen. Foto: Per Eide / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved 13-tiden fredag omsettes et fat nordsjøolje for bare 39 dollar, det laveste nivået siden 2008.

Oljeprisen har falt kraftig siden forrige fredag, da OPEC holdt strategimøte og besluttet å opprettholde produksjonstaket på 30 millioner fat olje per dag neste år.

Det siste prisfallet kommer etter at OPEC torsdag publiserte produksjonstall som viste at produksjonen i november steg til et toppnivå for de seneste tre årene. Økt volum fra Irak veide mer enn opp for en reduksjon fra Saudi-Arabia, skriver Dagens Næringsliv.

Produksjonen på 31 695 millioner fat per dag er om lag 900 000 fat per dag høyere enn det OPEC anslår vil være etterspørselen i 2016.

Det spekuleres i at OPEC gjennom sitt vedtak forrige fredag i praksis har opphevet produksjonsmål, og at tilbudsoverskuddet i oljemarkedet vil vedvare, skriver Bloomberg News.

- Opecs produksjon i november tyder på at det globale tilbudsoverskuddet vokser. Olje vil kunne falle videre mot 30 dollar per fat, sier råvareanalytiker Will Yun i Hyundai Futures i Seoul til Bloomberg News.

I 2008 var oljeprisen nede i 36,6 dollar på julaften. Da kuttet OPEC produksjonen, men det gjør de ikke i år.

- Ettersom OPEC ikke redder markedet denne gangen, er det svært sannsynlig at vi igjen vil se bunnivået fra 2008, skriver Yun.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media