BURKINI: Burkini er en heldekkende badedrakt som brukes av muslimske kvinner. Illustrasjonsfoto: Tim Wimborne / Reuters 
BURKINI: Burkini er en heldekkende badedrakt som brukes av muslimske kvinner. Illustrasjonsfoto: Tim Wimborne / Reuters Vis mer

Nytt burkini-forbud i Frankrike

I byen Sisco på Korsika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nok en fransk by ved Middelhavet har innført forbud mot burkini, den heldekkende badedrakten som innfrir Koranens krav til sømmelighet. Nå er det borgermesteren i byen Sisco på Korsika som har sagt nei.

Beslutningen ble tatt etter at fem personer i helgen ble skadd og flere biler påtent i sammenstøt mellom lokale ungdommer og familier av nordafrikansk opprinnelse.

Et vitne til konfrontasjonene sier at uroen startet da turister tok bilder av burkinikledde kvinner på stranden.

Tidligere har den berømte bade- og filmbyen Cannes og tettstedet Villeneuve-Loubet, mellom Antibes og Nice, innført forbud mot denne kreasjonen på strendene.

Omstridt

Rundt 500 personer samlet seg søndag for å demonstrere i byen Bastia, dagen etter sammenstøt i Sisco nord på øya. Konflikten oppsto mellom medlemmer av «tre familier av nordafrikansk opprinnelse og lokale ungdommer», heter det i en pressemelding fra påtalemyndigheten.

Det ble kastet steiner og flasker, og tre biler ble satt i brann, før politiet fikk roet ned situasjonen.

Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve fordømmer volden, og lover full etterforskning «for å kaste lys over disse uakseptable handlingene og arrestere dem som står bak».

Ansiktet

Burkini-saken har skapt opphetet debatt i Frankrike, der drakter som helt dekker ansiktet er forbudt i det offentlige rom.

Motstandere av burkini hevder at plagget er i strid med Frankrikes verdslige verdier, mens antirasister mener at forbud er ren diskriminering.

Spenningen er høy i Frankrike etter en serie angrep som ekstremistgruppa IS har tatt på seg ansvaret for, deriblant massakren i Nice 14. juli, som kostet 85 personer livet.

I desember i fjor vandaliserte sinte demonstranter på Korsika en muslimsk bønnesal og ødela eksemplarer av Koranen etter et angrep på brannfolk, som ungdommer av arabisk opprinnelse fikk skylden for.

(NTB)