Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nytt coronadødsfall ved Ahus

Totalt har ti personer dødd som følge av Covid-19 i Norge.

CORONAVIRUSET: Oslo universitetssykehus (OUS) opplyser at en pasient innlagt hos dem har dødd som følge av coronaviruset mandag. Dette er sykehusets tredje dødsfall. Vis mer

Mandag morgen kom nyheten om at Ahus har hatt sitt første dødsfall som følge av coronaviruset.

Nå bekrefter sykehusets kommunikasjonsdirektør, Dagfinn Aanonsen, til Romerikes Blad at ytterligere en person døde på sykehuset natt til mandag.

At sykehuset nå har to dødsfall, bekreftes også under Ahus' pressebrifing om coronasituasjonen mandag ettermiddag. Seinere varslet Oslo Universitetssykehus om nok et dødsfall.

Totalt er nå ti personer døde som følge av Covid-19 i Norge.

Advarer yngre

- Vårt sykehus er så vidt det vi kan se det sykehuset i landet som per nå har hatt den største pågangen av coronapasienter. Totalt antall innlagte pasienter er 31 i dag. 10 pasienter på intensivavdelingen. Ni på respirator, sa Administrerende direktør Øystein Mæland under pressekonferansen.

- To pasienter er per i dag koblet fra respirator. Det vil si de puster selv. Og åtte pasienter er skrevet ut.

Direktøren fortalte at det blant pasientene også er en andel yngre.

- Folk i 40-50-årsalderen, uten kjent kompliserende sykdom, er blitt veldig syke av dette. Det viktigste å få fram rundt det er at også de yngre som er syke ikke venter med å søke hjelp hvis man blir vesentlig dårligere. For eksempel tung i pusten, sa han og fortsatte:

- Man må ikke tenke at det ikke er så farlig, for det kan det altså være.

- Gjør inntrykk

Ahus er ett av sykehusene som nå har fått en ny testmaskin. Den er ikke operativ ennå, men sykehuset vil kunne øke kapasiteten når maskinen er i drift. Sykehuset planlegger for å kunne ta imot rundt 180 coronapasienter, og totalt 65 intensivplasser skal stå klare, ble det opplyst om under dagens pressekonferanse.

Jan Erik Bærdal, avdelingsleder og overlege, fortalte at de i helga har fylt avdelingen med både bekreftede og mistenkte coronapasienter.

- I løpet av disse ti dagene har vi lært oss å kjenne igjen et ganske karakteristisk bilde av dette viruset. Så karakteristisk at vi noen ganger stiller diagnosen selv om testen er negativ, sa han.

Til Dagbladet utdyper han at det særlig er røntgenbilder som viser et karakteristisk bilde.

- Det er nokså dramatiske røntgenbilder av lungene, der vi ser tydelige forandringer. Vi ser også spesielle mønstre i blodprøver, som er mulig å kjenne igjen. Det er få andre sykdommer som er på den måten. Det er også karakteristisk at de kommer til oss etter å ha hatt sykdommen en ukes tid, sier han.

Bærdal fortalte videre at gjennomsnittsalderen på de innlagte er 59 år, og at 11 av dem ikke har hatt underliggende sykdom. Pasientene er i gjennomsnitt innlagt i tre og et halvt døgn.

- Det gjør et inntrykk på meg at det er såpass mange unge mennesker som ligger og er så dårlige. Jeg er ikke vant til å se så mange på en gang, sa intensivsykepleier Anne-Lise Solum.

Mandag viste ferske tall fra Helsedirektoratet at totalt 193 pasienter er innlagt på norske sykehus med påvist covid-19. 41 av pasientene får respiratorbehandling.

- Understreker hvor alvorlig det er

Personen som ble bekreftet død ved sykehuset mandag morgen, var en eldre person hjemmehørende i Nordre Follo.

FAKTISK.NO: Faktasjekkerne i Faktisk.no presenterer konspirasjonsteoriene som florerer rundt coronaviruset. Vis mer

- Jeg kan bekrefte at en innbygger i Nordre Follo døde i går, 22. mars, på Akershus universitetssykehus, sa kommuneoverlege i Nordre Follo, Kerstin Anine Johnsen Myrvold, til Dagbladet.

Hun kan ikke uttale seg om personen ble smittet lokalt, når han ble smittet eller sykdomsforløpet.

Ordfører i Nordre Follo kommune Hanne Opdan uttrykker sin dypeste medfølelse med de pårørende og andre etterlatte.

Hun ønsker å benytte anledningen til å minne alle innbyggere i Nordre Follo om hvilket ansvar vi alle har for å begrense smitte.

Hele Norges coronakart