Nytt coronavirus oppdaget

En ny variant av coronaviruset er oppdaget hos flaggermus i Russland. Denne varianten har vist seg å være immun mot vaksine.

NYTT FUNNET: Et nytt flaggermus-virus som likner coronavirusets egenskaper er funnet i Russland. Foto: NTB
NYTT FUNNET: Et nytt flaggermus-virus som likner coronavirusets egenskaper er funnet i Russland. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ny variant av coronaviruset er oppdaget hos flaggermus i Russland. Denne varianten har vist seg å være immun mot vaksine.

Viruset, som ble oppdaget i nærheten av nasjonalparken Sotsji, skal ha samme egenskaper som coronaviruset, skriver NRK.

Viruset kan nemlig ifølge en nylig publisert studie, ta seg inn i menneskeceller.

I studien testet de egenskapene til to virustyper funnet i flaggermus. Virusene funnet er forskjellig fra SARS-COV-1 og -2, men de var likevel i stand til å ta seg inn i menneskeceller. Virusene var immune både mot vaksine og celler fra vaksinerte personer, ifølge studien.

«Funnene våre viser videre at sarbecovirus som sirkulerer i dyrelivet utenfor Asia, også utgjør en trussel mot global helse og pågående vaksinekampanjer mot SARS-CoV-2», konkluderer studien.

Immunolog Anne Spurkland er likevel ikke bekymret.

- Trusselen de løfter fram er først og fremst muligheten for at dette kan bli et kombinasjonsvirus. Men så lenge mesteparten av et nytt kombinasjonsvirus er SARS-CoV-2, og bare tuppen er endret, har vi opparbeidet immunitet, sier hun til NRK.

Hvordan pandemien oppsto og hvor coronaviruset kommer fra, har det vært spekulert mye i. Mest sannsynlig kom smitten fra et dyremarked i den kinesiske byen Wuhan. Ifølge WHOs rapport er det mest sannsynlig at viruset stammer fra flaggermus.

WHO skriver at viruset ikke smittet direkte fra flaggermus til menneske, men via en annen dyrevert, ifølge Faktisk.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer