Nytt danskestyre

N orske bedriftsstyrer er ute etter å kapre danske kvinner. Ikke bare fyller de kvoter, de styrker bunnlinja.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STEMNINGEN rundt styrebordet er litt svett. Gutta har grublet over kvinnenavn i timevis. Fantasiløsheten er total, men noen må de finne. Så plutselig løsner det: Hva med en danske? Hun der som er sjef i Danske Slagterier er en dyktig dame. Vi spør henne. Anne Birgitte Lundholdt er blitt spurt så det holder. Ved siden av å være slakteridirektør er hun styremedlem i Chr. Hansen, i Orkla og i Nordea.

-  Jeg blir bedt om å sitte i mange styrer, men sier nei til mange av dem fordi jeg ikke har tid, sier Lundholdt til Dagsavisen. Hun er en del av det nye danskestyret her i landet. Danske kvinner importeres til styreverv i en hardt tiltrengt innsats for å nærme seg kvoten på 40 prosent kvinner i bedriftsstyrene. Dette målet må være nådd innen 2005 ebber ut, hvis ikke vil Stortinget gjøre kvoteringen lovbestemt.

NORDMENNENE «snupper» dyktige danske næringslivskvinner til sine styrer, klager styreformannen i legemiddelgiganten Novo Nordisk til Jyllands-Posten.

-  Etter at det kom kvoter i Norge, har norske selskap vært ute og støvsugd markedet, sier Mads Øvlisen til avisa.

Her snakker vi om internasjonal ressurskamp. Knapphetsgodet er først og fremst fantasi, men dernest reelt nok - dyktige og kapable kvinner i næringslivet, slike man kan tilby styreverv. I et land som vårt, hvor befolkningen er liten og kvotebestrebelsene store, er det ikke helt unaturlig å se ut over landegrensene.

DEN DANSKE likestillingsministeren, Eva Kjer Hansen, tar kjønnsflukten over Skagerrak med stor ro.

-  Jeg tror at vi har nok kloke kvinner til at vi både kan hjelpe Norge, men også klare våre egne styreverv, sier hun. Men den norske kvoteordningen er hun imot. Det til tross for at Danmark er i utakt med den internasjonale trenden i retning av flere kvinner i styrene. En rapport som dr.philos. Marit Hoel utarbeidet i 2004 viser at de store selskapene velger å rekruttere inn kvinner, uansett om de har trussel om kvotering hengende over seg eller ikke.

EGENTLIG er det helt passende at skandinavismen fester seg i styrerommene i året for markeringen av Norge som selvstendig nasjon. Når danske Lone Fønns Schrøder nå er Kjell Inge Røkkes mest betrodde og styreleder i Kværner, er det med hensikt å tjene penger til norske lommer, ganske omvendt av tidligere århundrers danskestyre.

DANSKE næringslivskvinner fikk en ekstra reklame i forrige uke. Da offentliggjorde professor Nina Smith ved Handelshøyskolen i Århus rapporten «Til gagn for bundlinjen», der hun viser at kvinner i ledelsen nettopp er et gode for bunnlinja. Bedrifter med kvinner i toppledelsen tjener mer penger enn de som bare har menn på toppen. Et uslåelig argument.