Nytt dataverktøy kan løse år 2000-krise

Et nytt verktøy for å oppspore og omgå problemet millioner datamaskiner har med å forstå årstall i neste århundre, kan bli redningen for firmaer og myndigheter som stadig jakter på en løsning. Dommedag blir kanskje avlyst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Problemet, som har enormt omfang, er oppstått fordi mange av datafolkene som har skrevet programkode de siste 20 årene nøyde seg med to siffer for årstall, altså 98 for 1998. Plassbesparelsen de oppnådde skaper alvorlig krøll når maskinene må 'tenke' på år 2000, eller for den saks skyld 2003.

Regneark og elektroniske kassaapparater, kontokontroll og trygdeutbetalinger står i fare for å krasje når programmene oppfatter 2001 som 1901 eller går helt i baklås. I USA venter pessimistene hungersnød og voldelige opptøyer, noen av dem er allerede flyktet til ødemarken for å søke trygghet der.

Tidkrevende

Fordi dataprogrammer består av titusener kodelinjer, dels på programmeringsspråk som er gått ut av bruk, er det voldsomt tids- og arbeidskrevende å finne fallgruvene og tette dem.

Det arbeidet skal angivelig gå 80 prosent raskere med det nye verktøyet Millenium Solution. Avisen USA Today skriver tirsdag at selskapet Data Integrity (DII) i Massachusetts sist måned fikk godkjent amerikansk patent på programmet og at storkunder som innenriksdepartementet og bankene Citibank og NationsBank alt har inngått avtaler om bruk.

De første rapportene tyder på at verktøyet kan redusere tiden det tar å reparere noen typer programvare med opptil 80 prosent. Bob Osmond, som arbeider for Citibank, sier at Millenium Solution gjorde ham i stand til å revidere et datasystem med 100.000 kodelinjer i løpet av en dag. Tilsvarende oppdrag med et annet verktøy tok ifølge Osmond 30 dager.

Matematikk

DIIs grunnlegger Allen Burgess fant angivelig nøkkelen en søvnløs natt: År 2000-verktøy leter vanligvis etter årstall og legger til to sifre eller justerer programmets logikk så det oppfatter datoer slik det skal. Disse metodene er tidkrevende, kan skape nye feil og sinker databehandlingen.

Millenium Solution leter i stedet etter regnestykker i programmene, utfra tanken om at totalls-kodene først skaper problemer når noe skal regnes ut. Der går verkøyet inn og legger til 50, så 50 igjen.

Mens et ukorrigert program i år 2001 vil ha det til at en person født i 1902 er minus ett år gammel, blir svaret etter DIIs justering i stedet 99. NTB har ikke klart å bringe på det rene hvorfor det er bedre å legge til 50 to ganger enn å plusse på 100.

- År 2000-problemet dreier seg ikke om datoer, men om matematikk, sier Burgess. - Det vi må gjøre, er å finne og fikse matten.

Flere dataeksperter sier til USA Today at oppdagelsen virker veldig lovende, men understreker at ikke alle systemer lar seg reparere med Millenium Solution. Dermed kan det fortsatt se ut som om det blir tynt belegg på flyselskapenes business class ved tusenårsskiftet - bekymringen for hvordan selskaper og flykontroll løser 2000-problemet forsvinner nok ikke med en teknologisk gladnyhet.

(NTB)