SPENT: Ayatollah Khamenei, Irans øverste leder, advarte på nytt Israel og USA mot å angripe landet under en militærmønstring før helga. I går bekreftet Iran at landets atomanlegg på nytt er rammet av et avansert datavirus.REUTERS/Khamenei.ir/Handout/Scanpix
SPENT: Ayatollah Khamenei, Irans øverste leder, advarte på nytt Israel og USA mot å angripe landet under en militærmønstring før helga. I går bekreftet Iran at landets atomanlegg på nytt er rammet av et avansert datavirus.REUTERS/Khamenei.ir/Handout/ScanpixVis mer

Nytt datavirus angriper Irans atomanlegg

Verdens mest avanserte datavirus har fått sin arvtager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det nye viruset er døpt «Duqu» fordi det skaper filer med prefikset DQ. Viruset ligner Stuxnet, som av mange eksperter regnes for å være verdens mest avanserte, og er utformet for å samle informasjon, opplyste det amerikanske datasikkerhetsselskapet Symantec for en måned siden.

I går bekreftet iranske myndigheter at de er rammet av viruset.

Bekjemper viruset Datamaskiner ved alle atomanleggene som er utsatt, blir undersøkt, ifølge lederen for Irans sivilforsvar, Gholamreza Jalali. Han hevder at de har utviklet programvare som kan bekjempe viruset.

- Vi er i den innledende fasen i bekjempelsen av Duqu-viruset, sier han til det iranske nyhetsbyrået IRNA.

Men ifølge Jalali har de ennå ikke funnet ut hvilke virksomheter viruset har spredt seg til, eller hva slags innvirkning det har hatt.

- Alle virksomhetene og knutepunktene som kan være mottakelige for smitte, blir kontrollert, sier han.

Det lignende Stuxnet-viruset ble utformet for å angripe datakontrollsystemer produsert av den tyske industrigiganten Siemens. Ifølge avisa The New York Times er det amerikansk og israelsk etterretning som skal ha produsert viruset for å sabotere Irans atomprogram.

Fjerntilgang Struxnet er laget for å ødelegge industrielle kontrollsystemer, og viruset kan ha lammet noen av sentrifugene Iran bruker for å utvinne uran, skriver nyhetsbyrået Reuters. Duqus formål er imidlertid å samle opplysninger for å muliggjøre framtidige dataangrep.

- I stedet for å være utformet for å sabotere industrielle kontrollsystemer, er det nye viruset designet for å gi muligheter for fjerntilgang, heter det i Symantecs rapport fra oktober.

(NTB)