Nytt datavirus «kidnapper» filene dine og krever løsepenger

Det største problemet et at ingen har klart å få tilbake filene uten å betale.

INGEN LØSNING: Vidar Sandland er seniorrådgiver i NorSIS og ekspert på IT og informasjonssikkerhet. - Det er ekstremt at ingen har klart å finne en måte å få tilbake filene på, sier han. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
INGEN LØSNING: Vidar Sandland er seniorrådgiver i NorSIS og ekspert på IT og informasjonssikkerhet. - Det er ekstremt at ingen har klart å finne en måte å få tilbake filene på, sier han. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) advarer nå mot det dataviruset CryptoLocker. Det avanserte løspengeviruset har nylig funnet veien til norske internettbrukere.

Stjeler filer Viruset har den sista tida dukket opp i systemene til norske brukere og bedrifter, og viruset blir spredd via vedlegg i eposter eller via infiserte nettsteder.

Viruset benytter sterk kryptering til å gjøre filene på din datamaskin uleselige. Hensikten er at virusmottakerne skal betale løspenger for å få filene dekryptert.

Viruset vil ramme alle filer internt på din datamaskin og alle filer som er tilgjengelig via andre enheter, skriver IT-rådgivningsselskapet Switchback.

I praksis vil det gjøre alle filene dine ubrukelige fram til du betaler internettbandittene.

NorSIS kjenner ikke til noen som har klart å dekryptere filene uten å betale.

Mer utpressing Mange er nok villige til å betale dyrt for å få tilbake datafilene, og CryptoLocker opererer med priser fra 100 til 300 dollar.

Den ondsinnede programvaren kalles «ransomware», som er fellesbetegnelsen på programvare som installeres på datamaskiner uten eiers samtykke og deretter krever penger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer