Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nytt diarémareritt på virusbåten Vision of the Seas

- Føltes som om hele magen ble med ut under sprutbrekningene, sier passasjer til Dagbladet.

NYTT DIARÉCRUISE: Royal Caribbean Cruise Lines, som eier Vision of the Seas, kan ikke utelukke nye virusepidemier om bord under framtidige turer. 
Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
NYTT DIARÉCRUISE: Royal Caribbean Cruise Lines, som eier Vision of the Seas, kan ikke utelukke nye virusepidemier om bord under framtidige turer. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Diarémarerittet har nok en gang rammet sykdomsskipet Vision of the Seas.

Dette er den femte cruiseturen med bekreftede tilfeller av det hissige og svært smittsomme noroviruset på under to måneder; i denne omgang ble 50 syke, ifølge rederiet. Totalt er rundt 600 passasjerer smittet siden utbruddet 1. mai.

Også i mars ble over 300 cruisegjester akutt syke med magesjau om bord.

- Det kom helt plutselig. Jeg har aldri følt meg så syk før, og fikk kraftig oppkast og skikkelig diaré. Det føltes som om hele magen ble med ut under sprutbrekningene, sier passasjer Else Torild Vestbø (61) fra Haugesund til Dagbladet.

- Fortsatt ikke frisk Else Torild Vestbø og ektemannen Johannes Vestbø (66) ble isolert på lugaren i 24 timer da symptomene meldte seg med ett døgns mellomrom denne uken.

- Vi ankom havn i Norge i halv sju-tida i morges. Jeg føler meg fortsatt ikke helt frisk, legger hun til.

Vision of the seas la ut fra kai sist lørdag ettermiddag. Samme kveld ble det første sykdomstilfellet registrert, sier Norden-sjef Roar Meidal ved rederiet Royal Caribbean Cruise Lines (RCCL) til Dagbladet.

- Denne gjesten ble så isolert på lugaren de neste 24 timer for å hindre ytterligere muligheter for spredning. Dessverre ble likevel ett nytt tilfelle registrert halvannet døgn senere. Deretter forløp dette ganske rolig før det eskalerte mot slutten av cruiset, skriver Meidal i en e-post.

49 passasjerer og ett besetningsmedlem ble syke i løpet av det sju dager lange cruiset. Allerede i går ettermiddag la diaréskipet ut på en ny tur.

Kan ikke utelukke nye tilfeller - Som en del av vår prosedyre har vi som følge av dette gjennomført en total nedvasking og desinfisering av skipet, før avgang fra oslo, opplyser Meidal.

Disse tiltakene er også blitt utført i forkant av tidligere sykdomscruise. Norden-sjef Meidal mener de gjør alt de kan for å stanse utbruddene, men at de aldri kan garantere seg mot at smitten slår til igjen.

- Det er et faktum at norovirus smitter svært lett mellom mennesker. Det er så enkelt at det bare skal én person med magesyke til, så er spredning av magesjau igang, skriver Meidal, og legger til at både Mattilsynet og Smittevernoverlegen i Oslo har inspisert skipet.

Svært motstandsdyktig Professor i mikrobiologi, Miklos Degré, ved Universitetet i Oslo, sier viruset er ekstremt motstandsdyktig og kan sitte i både gardiner, sengetøy og tepper. For at skipet skal bli tilnærmet virusfritt må det vaskes i flere omganger og gasses.

- Viruset kan holde seg smittefarlig også i inntørket tilstand. Det kan være resistent mot klor og andre desinfiserende midler, har Degré tidligere sagt til Dagbladet.

Som kompensasjon for døgnet i isolasjon er Else Torild Vestbø og ektemannen tilbudt prisavslag på et framtidig cruise. Beløpet er ikke spesifisert.

- Men slik det føles nå, frister det ikke veldig å dra ut på et nytt cruise med det første, avslutter Vestbø.

Faksimile: Dagbladet, 12.05.10
Faksimile: Dagbladet, 12.05.10 Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!