Nytt dødsfall etter fugleinfluensa

En fjerde person er omkommet av fugleinfluensa i Indonesia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Indonesiske myndigheter bekreftet mandag nok et tilfelle av smittsom fugleinfluensa, melder nyhetsbyrået AP. Dette er det sjuende tilfellet av smitte til mennesker. Fire er døde.

- En indonesisk mann er omkommet. Mannen er 23 år gammel fra Bogor på Java, og ble innlagt på sykehus i slutten av September. Han døde to dager senere, opplyser Hariadi Wibisono fra helsemyndighetene.

Nå bekrefter laboratorietester fra Hong Kong at mannen hadde det dødelige H5N1 viruset.

En fire år gammel gutt fra naboøya Sumatra skal ha blitt smittet av viruset tidligere denne måneden, men han er nå friskmeldt.

Dør til dør

Indonesiske myndigheter forbereder seg nå på å gå fra dør til dør i jakten på infisert fugl.

Den indonesiske regjeringen ble beskyldt for å legge lokk på de aller første utbruddene av fugleinfluensa da de første kyllingene døde for ti år siden, men lover nå å samarbeide tett med FNs organisasjon for mat og landbruk for å jakte på syk fugl på øya Java.

Alle fire tilfellene av dødelig fugleinfluensa hos mennesker i Indonesia stammer fra Java.

Myndighetene opplyser at begge de to siste tilfellene av viruset er funnet hos mennesker som skal ha vært i kontakt med smittet fugl. Likevel frykter ekspertene at viruset skal mutere til en form som smitter fra menneske til menneske.

Nytt utbrudd i Kina

FN tilbyr nå sin hjelp i arbeidet med å forhindre utviklingen av viruset i Indonesia, og vil delta i dør til dør undersøkelsene som nå settes i gang. Deretter vil man sammen ta stilling til eventuelle tiltak som tvangsslakting og vaksinasjoner.

- Vi er svært bekymret over virusets tilstedeværelse i små kyllingflokker hos millioner av bakgårdsbønder. Både på landsbygda og i byene ser det ut til at mange fortsatt ikke vet hvilken trussel viruset utgjør for dyr og mennesker, sier sjefsveterinær Joseph Domenech i FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO).

Samtidig meldes det om nye utbrudd av fugleinfluensa i Kina. Ifølge FN er 2100 gjess smittet i den østlige provinsen Anhui.

550 fugler er døde og 45.000 avlivet etter utbruddene i Kina, sier Noureddin Mona i FNs mat og landbruksorganisasjon (FAO).

EPIDEMI: Fire mennesker er nå omkommet av fugleinfluensa i Indonesia etter massive utbrudd av viruset hos bakgårdsbønder. Her en kvinne med sine kyllinger på Jakarta.