Nytt dødsoffer kan skyldes smuglersprit

I går fikk Mosse-politiet melding om et nytt dødsoffer for metanolsprit. Det er ikke endelig fastslått om det gjelder smuglersprit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOSS (Dagbladet): - Frykten for at flere skal bli forgiftet er reell, sier politiinspektør Jon Aga, som koordinerer etterforskningen i metanolsaken. Politiet trapper ikke ned etterforskningen selv om de antatte hovedmennene bak metanolspriten som ble smuglet fra Karlstad til Moss, er løslatt.

Både politiet i Moss, flere politikamre i Østfold og Akershus, Kriminalpolitisentralen og Økokrim jobber på spreng for å avsløre omsetningsnett og bakmenn.

Mye sprit på avveie

Av de 6400 literne som ble smuglet i en lastebil over grensa fra en skraphandler, er bare litt over halvparten beslaglagt gjennom ransakinger. Politiet har klart å avdekke en del av omsetningsleddene, men trolig er det mange som nå avventer videre distribusjon og salg av frykt for å bli tatt.

Den dødelige spriten er foreløpig sporet til Østfold, Follo, Oslo, Asker og Bærum, Romerike, Buskerud, Vestfold, Hedmark, Rogaland, Nord-Trøndelag og Helgeland. Et dødsfall i Vest-Finnmark utelukkes fra etterforskningen ettersom vedkommende hadde drukket rein metanol og ikke sprit fra noe smuglerparti.

Jakter på bakmenn

Politiet legger ikke skjul på at den viktigste delen av etterforskningen dreier seg om å finne bakmennene.

En Oslo-mann som tidligere er dømt for flere tilfeller av spritsmugling i stor skala, nå bosatt i utlandet, meldte seg selv til politiet i Moss da han fikk høre om metanolforgiftningen. Han sitter fortsatt fengslet og har samtykket i forlenget varetekt. Han skal ha fått panikk da han fikk høre om at smuglerspriten hadde krevd dødsofre.

Etter det Dagbladet erfarer, har politiet mistanke om at denne mannens distribusjonsnett også står sentralt i de to smuglersakene, selv om det ikke finnes grunnlag for å tro at han har hatt kjennskap til at spriten var livstruende.