Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nytt dødsvirus i Nederland

En nederlandsk veterinær er død etter å ha blitt smittet av et influensavirus som har rammet millioner av nederlandsk fjørfe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 57 år gamle veterinæren deltok i bekjempelsesarbeidet, og døde 17. april av dobbeltsidig lungebetennelse forårsaket av viruset.

Sykdommen har utbrudd i både Nederland og Belgia. EU har pålagt landene å gjennomføre strenge beskyttelsestiltak for å hindre spredning, og har nedlagt forbud mot å eksportere fjørfe, rugeegg og ubehandlet gjødsel.

- Vi har ikke denne influensaen i fugl i Norge, og vi importerer ikke egg fra Nederland. Det er ikke farlig å spise egg. Fugleinfluensaen er heller ikke den samme som var i Hongkong i desember 1997, sier avdelingsdirektør Hilde Kruse ved Veterinærinstituttet til Dagbladet. Hun legger vekt på at sykdommen er en skremmende sykdom, men at den først og fremst har store økonomiske konsekvenser.

Millioner av fjørfe avlivet

Ifølge Statens dyrehelsetilsyn er det første gang mennesker er døde i Europa som følge av sykdommen, men den har forårsaket dødsfall i Asia tidligere. Hongkong hadde et voldsomt virusangrep som kom fra fjørfe i 90-åra.

- Situasjonen er alvorlig og krever at alle er aktsomme, slik at smitten ikke spres, sier veterinærdirektør Eivind Liven til NTB.

Sykdommen i Nederland og Belgia ble oppdaget for en drøy måned siden. Så langt er infeksjonen ifølge Dyrehelsetilsynet bekreftet i 220 nederlandske fjørfebesetninger. 19 millioner fjørfe er avlivet, og 50000 fjørfe som folk har som hobby, er avlivet.

Mange er smittet

Sykdommen kalles aviær influensa, og kan smitte mennesker.

I Nederland er rundt 80 mennesker smittet. De fleste har utviklet en ufarlig betennelse i øyeslimhinna. Andre har fått milde influensasymptomer. Sykdommen har aldri forekommet i Norden.

Veterinærdirektør Eivind Liven ber alle fjørfeholdere i Norge være bevisst den alvorlige situasjon i Belgia og Nederland. Alle må være forsiktig med handel med fjørfe og besøk på gårder i de to landene.

JOBBER FOR LIVET: Dyrleger fjerner døde kyllinger fra en kyllingfarm i byen Roermund, Nederland. Influensaepidemien er så langt ikke oppdaget i Norge.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media