Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nytt drap på palestinsk aktivist

Tel Aviv: Mens statsminister Ariel Sharon på amerikansk TV forsvarte Israels likvideringer av palestinske aktivister, ble et medlem av den militante organisasjonen Hamas drept i et helikopterangrep på Vestbredden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israelske sikkerhetsstyrker sa de drepte Amer Hudeiri fordi han planla en selvmordsaksjon i Israel.

23-åringen ble drept da israelske helikoptre skjøt to raketter mot bilen han kjørte ved byen Tulkarem søndag. Ifølge øyenvitner ble fire palestinere såret i angrepet. Det er tredje gang på mindre enn en uke at israelske sikkerhetsstyrker angriper palestinere de mener er en trussel mot den nasjonale sikkerheten.

Lørdag angrep Israel en kortesje som fraktet flere palestinske aktivister, deriblant Fatahs leder på Vestbredden, Marwan Barghouthi. Flere ble såret i angrepet.

Forsvarer

Ariel Sharon forsvarte overfor amerikanske Fox News Sunday sin taktikk med å drepe palestinske aktivister, tross den internasjonale kritikken.

- Vi har rett til å forsvare oss på samme måte som alle andre nasjoner, sa han.

- Jeg vil aldri inngå noe kompromiss når det gjelder sikkerheten til den israelske staten eller israelske borgere, la han til.

Tidligere på dagen ble minst 11 mennesker såret da en palestiner åpnet ild mot soldater utenfor det israelske forsvarsdepartementet i Tel Aviv. Mannen kjørte forbi departementsbygningen da han åpnet ild mot en gruppe soldater.

Palestineren ble skutt av en politimann idet han forsøkte å rømme, og ble alvorlig skadd. Åtte av de sårede var soldater, mens to var sivile. Ingen av dem fikk livstruende skader.

Dette skal være det første angrepet på soldater inne i Israel siden opprøret startet for ti måneder siden.

Avviser observatører

Sharon sa i TV-intervjuet at hans regjering ikke vil godta internasjonale observatører til å overvåke konflikten mellom Israel og palestinerne.

- Jeg ønsker å gjøre det helt klart at Israel vil ikke godta noen internasjonal innblanding. Israel vil ikke godta internasjonale observatører. Det er vi ikke villige til å gjøre, sa Sharon.

- Vi mener at systemet som allerede eksisterer, med grupper av israelere og palestinere, med nærvær av representanter fra CIA, er det rette for å ta seg av de komplekse problemene.

Urolig Jagland

Utenriksminister Thorbjørn Jagland sier at Mitchell-kommisjonens anbefalinger, deriblant utplassering av observatører, må settes i verk. -Begge parter må bli enige om et grunnlag slik at også observatører kan utplasseres, sier Jagland.

Han gir uttrykk for stigende uro etter voldshandlingene de siste dagene, og beklager søndagens skyteepisode i Tel Aviv.

- Dagens hendelse, sammen med det stigende antall drepte på palestinsk side gjør det nå nødvendig å få brutt voldsspiralen. Det er meget bekymringsfullt at utviklingen nå er lagt i hendene på de mest ytterliggående kreftene som ikke ønsker en fredsprosess, sier Jagland.

(NTB)

LIKVIDERT:Palestinske politimenn undersøket restene av bilen der Hamas-medlemmet Amer Hudire satt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media