Nytt drap sjokkerer Nord-Irland

BELFAST (NTB-AFP): Nordirene våknet onsdag opp til meldingen om et nytt drap med politiske overtoner. Denne gangen var nyheten ekstra sjokkerende, fordi de to vennene som ble skutt ned mens de i fred og ro tok seg en drink sammen, kom fra hver sin side av den religiøse skillelinjen som deler Nord-Irland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Katolikken Damien Traynor og protestanten Philip Allen var gode venner, og satt i går kveld og pratet i en pub i Poyntzpass ved Newry, sørvest for Belfast. Da trengte maskerte menn seg inn i lokalet, ga de to stamgjestene ordre om å legge seg ned på gulvet, og skjøt dem i hjel.

Pubeieren er katolikk, og drapsmennene var trolig ytterliggående protestanter som vil at Nord-Irland for enhver pris skal forbli en del av Storbritannia. Storbritannias minister for nordirske spørsmål, Mo Mowlam, fordømte straks dobbeltdrapet som en feig handling.

Taushet

Pubeierens bror er medlem av det moderate katolske partiet SDLP, og selv om ingen organisasjon umiddelbart tok på seg skylden for drapene i Poyntzpass, gikk mistanken straks mot de ekstreme protestantene. Tidligere i går hadde ukjente menn forsøkt å drepe en katolikk i byen Toombridge.

Politikeren Seamus Mallon, som representerer SDLP i det britiske Underhus, sa at drapene i Poyntzpass ikke bare var en kriminell handling, men et politisk attentat mot hele fredsprosessen i Nord-Irland.

- De som sto bak, er onde og samvittighetsløse mennesker, sa han.

- Ingen vet hvorfor nettopp disse to vennene ble skutt, fordi det ikke var noen grunn til å drepe dem. De var rett og slett to venner som tok seg en drink sammen. På denne baren vanker det både protestanter og katolikker. Alle som går her, er helt knust, sa en kvinne i Poyntzpass som ba om å få være anonym.

Voldsbølge

Nord-Irland ble rammet av en voldsbølge ved nyttårstider, men gårsdagens drap var de første på mer enn en måned. Den nye perioden med relativ ro har ført til håp om at de fastkjørte fredsforhandlingene for den britisk-styrte provinsen nå kunne komme i gang igjen.

Den britiske og den irske regjering har midlertidig sperret partiet Sinn Fein ute fra disse forhandlingene, fordi partiets væpnede fløy IRA ikke har villet overholde en våpenhvile. Sinn Fein har fordømt denne utestengingen på det skarpeste.

Sinn Fein-lederen Gerry Adams har bestemt seg for å avlyse et besøk i USA på den irske nasjonaldagen St. Patrick's Day 17. mars, selv om amerikanske myndigheter har gitt ham visum. Adams vil holde seg i Nord-Irland der hver dag nå teller, etter at britene har krevd en fredsavtale innen utgangen av mai.

På denne puben i den nordirske småbyen Poytnzpass ble en protestant og en katolikk skutt ned og drept i går kveld.