Nytt dypvannsmonster oppdaget i Japan

Haien lever vanligvis på 1200 meters dyp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bare drøye to måneder etter at japanske fiskere fikk denne sjeldne krabaten i garnene sine utenfor Tokyobukta, dukket nok et forhistorisk dypvannsmonster opp i farvannet.

Denne gangen var det en ål-liknende skapning fiskerne fikk i nota, den andre av typen goblinhai på en måned, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Vanligvis lever disse dypvannshaiene rundt 1200 meter under overflaten, og ifølge marinbiolog Satoshi Tada går det rykter om at de slett ikke var uvanlige å få for mange år siden. Likevel er de ikke registrert noe sted, og må derfor klassifiseres som nye arter.

I et forsøk på å holde den sjeldne skapningen i live, ble haien sluppet ut i en trykkregulert tank i Tokyos akvarium. Forsøket gikk skeis, og haien døde etter kort tid.

Forskerne ved akvariet i Tokyo tror det er spesielle havstrømmer som har ført de sjeldne dypvannshaiene opp fra dypet og inn til grunnere farvann. At fiskerne har klart å fange to forskjellige typer dypvannshaier i løpet av en kort måned, karakteriseres som oppsiktsvekkende.

- Jeg regner med at grunnen til denne plutselige åpenbaringen av disse haiene kan tilskrives den geologiske formasjonen her, hvor det fra å være svært dypt går til veldig grunt over en kort avstand, sier Tada til Reuters.


Nå skal haien obduseres for å få mer kunnskap om arten.