Nytt E. coli-tilfelle i Trondheim

Bror til syk jente er smittet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag ble det påvist nok et E. coli-tilfelle i Trondheim, denne gang hos broren til barnehagejenta som ble innlagt forrige uke.

Avdeling for medisinsk mikrobiologi ved St. Olavs hospital bekrefter at det etter alt å dømme dreier seg om den samme E. coli-typen (EHEC) som jenta på et og halvt år ble smittet av i forrige uke, skriver NTB.

Den fem år gamle guttens tilstand beskrives som god av Eli Sagvik, smittevernoverlege i Trondheim.

- Tilstanden er god, og han er hjemme, sier hun til Dagbladet.no.

- Det er for tidlig å si hvilke konklusjoner vi kan trekke ut av dette. Det er en svært  alvorlig situasjon, og vi jobber nå sammen med Mattilsynet og St. Olavs hospital for å undersøke alle tenkelige smittekilder, sier Sagvik på Trondheim kommunes nettsider.

Jenta som ble innlagt går i Nidarvoll barnehage. Det er tatt prøver av de ti ansatte og 30 barna som holder til der. Resultatet av prøvene er ikke klare.

- Vi gjør store anstrengelser for å finne smittekilden, sier Sagvik til NTB.

Ettersom det er et søskenpar som er smittet, kan det også være mulig at smittekilden stammer fra barnas hjem.
- Vi jobber opp mot den teorien også, og har intervjuet foreldrene.

BEKYMRET: E. Coli-frykt i Nidarvoll barnehage. Foreldre er bekymret. Her Marita Langø og datteren Celina (3). Foto: Thomas Rasmus SKaug / Dagbladet
BEKYMRET: E. Coli-frykt i Nidarvoll barnehage. Foreldre er bekymret. Her Marita Langø og datteren Celina (3). Foto: Thomas Rasmus SKaug / Dagbladet Vis mer

Lillesøsteren på halvannet år ligger fortsatt på St. Olavs hospital i Trondheim.

- Tilstanden hennes er stabil, forklarer Sagvik.


Den viktigste smittekilden for sykdomsfremkallende E. coli er infisert mat som ikke har gjennomgått tilstrekkelig varmebehandling, samt forurenset vann. Smitte kan også skje via direkte eller indirekte kontakt med dyr eller mennesker som er bærere av bakterien. Friske smittebærere forekommer også, skriver NTB.