Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nytt ekstremvær på vei

Det er varslet full storm og flom når «Tuva» treffer Sør-Norge torsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sondre har så vidt stormet fra seg, før Tuva kommer feiende inn over landet.


Meteorologisk institutt
varsler nok en gang om ekstremvær. Denne gangen er det Agderfylkene, Telemark, Vestfold og Østfold som får merke stormen.

- Varselet gjelder strekningen Farsund til svenskegrensen. Vi venter opp til full storm fra sør torsdag formiddag, men vinden vil minke til sterk kuling mot kvelden, sier statsmeteorolog Øyvind Johnsen til NTB.
Uvante med full storm
I helgen raste Sondre i vestlig full storm på strekningen Sognefjorden-Kristiansund. En knapp uke senere er Tuva på vei.

Johnsen råder folk til å ta sine forholdsregler. Folk på Sørlandet og Østlandet er nok ikke så vant til vindstyrker opp i full storm, bemerker han.

- Det er ikke så ofte at vi har så sterk vind i disse områdene. Båter, sjøbuer og kaianlegg vil være særlig utsatt, og man bør tjore fast løse gjenstander, sier statsmeteorologen.

- Vinden blåser rett inn mot land. Det kan ofte gi større ødeleggelser enn om vindretningen går langs kysten, sier han.


Lokale oversvømmelser


Kystområder er mest utsatt. Vindstyrken vil minke jo lenger innover i landet man kommer, og i fjellstrøkene regner ikke meteorologene med at vinden blir kraftigere enn stiv kuling.

Norges vassdrags- og energidirektorat har sendt ut flomvarsel for lavereliggende områder i Agder og Østfold, og Vest-Agder er mest utsatt. Temperaturen blir svært utslagsgivende for hvor stor vannføringsøkningen blir.

- På grunn av retningen i vinden vil vi få en økt oppstuing i vannmassene. Det betyr at vannstanden vil bli høyere langs hele kysten. Bølgene vil også bli høyere enn det folk er vant til, sier Johnsen.

TILBAKE: Dette bildet er fra 25. januar, da stormen Sondre blant annet traff Ålesund og kameratene Stefan Istad (20), Mats Filip Andresen (17) og Neirothanam Karunakaran (17). Nå ventes et nytt ekstremvær, denne gangen i Sør-Norge. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG
TILBAKE: Dette bildet er fra 25. januar, da stormen Sondre blant annet traff Ålesund og kameratene Stefan Istad (20), Mats Filip Andresen (17) og Neirothanam Karunakaran (17). Nå ventes et nytt ekstremvær, denne gangen i Sør-Norge. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG Vis mer

- Dessuten venter vi en god del nedbør i Agder og Telemark. Det kan muligens gi lokale oversvømmelser, sier han.


Bølger på 10 meter


Den sterke vinden i Skagerrak vil sannsynligvis føre til at skips- og ferjetrafikken stanser opp. Bølgehøyden kan komme opp i 10 meter, mens langs kysten ventes det en bølgehøyde på rundt 8 meter.

Meteorologisk institutt har sendt ut ekstremværvarsel til fylkesmennene, politiet og medier, slik at folk skal være forberedt.

Rogaland og sørlige deler av Hordaland vil også merke uværet torsdag, men vinden vil ikke være så sterk at disse områdene blir omfattet av ekstremværvarselet.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media