Nytt farevarsel for Østlandet: Styrtregn, lyn og torden

Det er ventet svært store nedbørmengder på kort tid i morgen tidlig. Meteorologisk institutt advarer.

NYTT UVÆR: Prognosene til Meteorologisk institutt viser at et nytt uvær er på vei mot Østlandet nå Det er ventet å slå til tidlig søndag morgen, med styrtregn, lyn og torden. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
NYTT UVÆR: Prognosene til Meteorologisk institutt viser at et nytt uvær er på vei mot Østlandet nå Det er ventet å slå til tidlig søndag morgen, med styrtregn, lyn og torden. Foto: Kyrre Lien / SCANPIXVis mer

Natt til torsdag denne uka var det registrert over 18 000 lyn over Østlandet. Allerede i morgen tidlig kan et nytt uvær treffe landsdelen.

Meteorologisk institutt har i dag nemlig gått ut med et gult farevarsel for store deler av Østlandet søndag morgen og formiddag.

Lyn og torden

- Det er fare for styrtregn for deler av Østlandet, og ventet fra 20 til 30 millimeter på tre timer, advarer Meteorologisk institutt.

- I forbindelse med det kraftige bygeværet som nå beveger seg mot landet, kan det komme en del lyn og torden, forteller vakthavende meteorolog, Martin Granerød til Dagbladet.

Det er hovedsakelig Østfold, Akershus, og Hedmark som vil bli rammet, ifølge prognosene.

- Dersom det kommer 25 millimeter nedbør på tre timer, betyr det at det er fare overvann og lokale oversvømmelser, sier meteorologen.

TORSDAG: LYN: Dette bildet fra Meteorologisk institutt viser over 17 000 lynnedslag på sels timer natt til torsdag. Skjermdumpen ble tatt litt før klokka 07.30. Foto: Meteorologisk institutt
TORSDAG: LYN: Dette bildet fra Meteorologisk institutt viser over 17 000 lynnedslag på sels timer natt til torsdag. Skjermdumpen ble tatt litt før klokka 07.30. Foto: Meteorologisk institutt Vis mer

Meteorologisk institutt skriver:

  • Anbefaling: Vurder behov for forebyggende tiltak.

  • Konsekvenser: Det er fare for overvann i tettbygde områder, lokale oversvømmelser, bekke- og elveløpsendringer, jord- og flomskred der regnbygene treffer. Fare for stengte veier og/eller overvann ved bekke- og elveløp.

Uværet, som en kaldfront som kommer fra vest, og beveger seg østover, vil kunne vare noen timer. Det vil trolig være lokale variasjoner, ifølge meteorolog Granerød.

- Deretter beveger det seg videre østover, mot Sverige, sier han.

Faren øker søndag morgen klokka 06.00 og faren avtar søndag ettermiddag klokka 13.00, opplyser instituttet.

Rødt nivå for mannen

Store bevegelser i fjellpartiet Veslemannen gjør at NVE lørdag opprettholder rødt farenivå for det ustabile fjellpartiet Veslemannen i Romsdalen.

Fredag ettermiddag ble farenivået for det ustabile fjellpartiet Veslemannen i Åndalsnes i Møre og Romsdal hevet til rødt. Beboerne ble dermed evakuert for 16. gang.

Lørdag morgen farenivået grunnet økende hastigheter og varsel om mer regn, opplyser NVE.

- Det har ikke kommet store mengder nedbør hittil, men bevegelsene er likevel store. Nå øker bevegelsene både i midtre og nedre deler, skriver NVE i en oppdatering lørdag morgen.

Bevegelsene er nå på rundt 14 centimeter i øvre del av fjellpartiet, 18 centimeter i midtre del og rundt 8 centimeter i nedre del.

- Bevegelsene har avtatt etter et maksimum fredag kveld. Da var det rundt 19 centimeter i øvre del og midtre del, mens det var opp mot 15 centimeter i nedre del, sier vakthavende geolog Einar Anda til NTB.

Det var vært seks skred i løpet av natt til lørdag. Det er normalt.