Indonesias «nye Bali»:

Nytt ferieparadis: - Desperat situasjon

Mens nordmenn drømmer om sol og utenlandsferie, møter dette ferieparadiset motstand allerede før åpning.

PROSJEKT: I 2019 ble det startet et prosjekt for å forbedre kystlinja til Mandalika på øya Lombok, noe som skulle tiltrekke flere ferieturister. Foto: Arsyd Ali / AFP / NTB.
PROSJEKT: I 2019 ble det startet et prosjekt for å forbedre kystlinja til Mandalika på øya Lombok, noe som skulle tiltrekke flere ferieturister. Foto: Arsyd Ali / AFP / NTB. Vis mer
Publisert

For mange har drømmen om sol, sommer, sand og strand lenge vært fjernt i minnet, men med den stadig økende andelen av vaksinerte, kan flere så smått starte med å planlegge utenlandstur igjen.

Likevel kan det lønne seg å undersøke litt før man bestiller neste tur.

Øya Bali i Indonesia har lenge vært kjent som et ferieparadis for norske turister, og har med sine kritthvite strender, asurblå hav og grønne palmetrær lokket til seg turister fra hele verden.

Nå prøver indonesiske myndigheter å friste med et nytt reisemål, nemlig landsbyen Mandalika som ligger på naboøya Lombok. Denne Vulkanøya med nesten 3.8 millioner innbyggere tilhører «De små Sundaøyene» og ligger 35 kilometer øst for kjente Bali.

Det store prosjektet, som er støttet av myndighetene, møter nå motstand etter anklager om brudd på menneskerettigheter.

Truer lokalbefolkningen

I slutten av mars gikk en gruppe FN-eksperter ut med massiv kritikk mot det dyre prosjektet, hvor de hevder at lokalbefolkningen er blitt utsatt for trusler og blitt tvangsutkastet uten kompensasjon.

FERIE: Dette sier Erna Solberg om mulighetene for utenlandsreiser i sommer. Foto: NTB Vis mer

- Bønder og fiskere er blitt forvist fra eiendommene sine og har måttet tåle ødeleggelse av hus, åkrer, vannkilder, kulturelle og religiøse steder etter at regjeringen i Indonesia og ITDC (Indonesia Tourism Development Corporation) forbereder Mandalika til å bli en «nytt Bali», sa Olivier De Schutter, FNs ekspert på «ekstrem fattigdom og menneskerettigheter».

Ifølge BBC nekter de regionale myndighetene og politiet for anklagene om tvangsutkastelse, og hevder at FN kommer med falske narrativer.

FERIEPARADIS: Indonesiske myndigheter prøver å lokke ferieturister til landsbyen Mandalika, som ligger på øya Lombok, øst for populære Bali. Foto: Google maps / Dagbladet
FERIEPARADIS: Indonesiske myndigheter prøver å lokke ferieturister til landsbyen Mandalika, som ligger på øya Lombok, øst for populære Bali. Foto: Google maps / Dagbladet Vis mer

Det store prosjektet skal koste opp mot 3 millioner dollar, noe som tilsvarer ca. 26 millioner norske kroner.

Store variasjoner

BBC skal selv ha sendt journalister til Mandalika for å gjøre egne observasjoner, noe som endte med varierte tilbakemeldinger fra lokalbefolkningen.

De dokumenterte at flere titalls familier fremdeles holder til i landbyen Kuta, nærme Mandalika, men skriver at en stor del av problematikken går ut på manglende dokumentasjon. Landsbyboerne mangler bevis på at de eier jorda de bor på og kan dermed ikke nekte å flytte.

Mange av innbyggerne skal allerede ha flyttet til et område omtrent to kilometer unna landsbyen Kuta.

Olivier De Schutter sa til BBC Indonesian Service at flere av dem som ikke hadde blitt flyttet, ble tvunget til å bo ved siden av en byggeplass.

- Det som virkelig er bekymringsfullt er at arbeidet med å bygge disse hotellene og Grand Prix-banen har startet uten at familiene faktisk ble flyttet og bosatt i tilstrekkelig tilstand, sa han.

- Desperat situasjon

De Schutter legger til at regjeringen ikke gjorde nok ved å bare hente landsbyboere og flytte dem, og mener mange av dem er avhengige av sin gamle landsby for å kunne leve.

- Å ha tak, vann, strøm og mat er ikke nok. Du må ha evnen til å skape ditt eget levebrød. Ellers vil disse samfunnene havne i en desperat situasjon, sa han til BBC.

De Schutter sier det ikke er nok å motta økonomisk kompensasjon.

«Storskala turismeutvikling som tråkker på menneskerettighetene er fundamentalt uforenlig med begrepet bærekraftig utvikling», sto det i uttalelsen fra FNs eksperter.

TURISTFORBUD: Drømmen om Bali må legges på is - i alle fall til 2021. Video: NTB Scanpix Vis mer

I tillegg til å være støttet av myndighetene, er Mandalika et sentralt investeringsprosjekt med internasjonale investeringer, blant annet fra Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB).

Arbeidet fortsetter

For å maksimere sitt turismepotensial, ønsker regjeringen å tiltrekke seg femstjerners globale hotelleiere som Pullman, Paramount og Club Med.

I 2019 ble det også bygget en Grand Prix bilbane på stedet, som skal tas i bruk seinere i år.

Den harde kritikken fra FN-ekspertene var også rettet mot AIIB og den franske gruppen VINCI, som er den største investoren. De skal blant annet ha ansvaret for racerbanen, flere hoteller og et sykehus.

I mellomtida fortsetter arbeidet med prosjektene. Bilbanen er stort sett ferdig og planlagt ferdigstilt innen juli i år.

Flere arrangement skal være planlagt både i år og til neste år, noe som fører til at lokalbefolkningen vil ha liten eller ingen sjanse til å bo i området, skriver BBC.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer