Nytt finsk bud på Hafslund

I morgen vil det finske energikonsernet Fortum legge inn et nytt bud på Oslo kommunes aksjepost i Hafslund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor ble det politisk turbulens da finansbyråd André Støylen (H) la kommunens aksjepost på 53,7 prosent ut til salgs. På generalforsamlingen i mai kastet Støylen sågar hele Hafslund-styret fordi han fryktet at de skulle motarbeide salget av Norges største kraftselskap.

Den gangen var det finske selskapet nærmest en kjøpsavtale på aksjeposten til en verdi av minst 3,5 milliarder kroner. Tungt politisk press gjorde at man likevel valgte å beholde Oslo kommune som Hafslunds største aksjonær.

Etter det Dagbladet erfarer, skal Hafslund nå ha behandlet det nye budet fra Fortum, som i dag kontrollerer over 34 prosent av aksjene, på et ekstraordinært styremøte fredag. Ingen i styret ønsker å kommentere tilbudet før det framlegges i morgen, men ansatte i energiselskapet skal være i harnisk over at det nå er satt i gang en ny prosess.

Ny vurdering

Byråd André Støylen avkrefter at det er Oslo kommune som har tatt et nytt initiativ overfor det finske selskapet.

- Vi avsluttet prosessen i fjor, og har ikke noe ønske om at selskapet skal ha et konstant salgsspørsmål hengende over seg. Vi ønsker å fortsette som aksjonær, men dersom det nå kommer et reelt bud på bordet, må dette naturligvis legges fram for bystyret til vurdering.

Byråden har ikke de samme fullmaktene som under den forrige prosessen, og det blir opp til Oslos folkevalgte om man igjen skal vurdere å selge, sier Støylen til Dagbladet.

Ikke flertall

Jens Stoltenberg engasjerte seg i prosessen som startet i april i fjor, og tror ikke det vil bli politisk flertall for salg denne gang heller.

- Jeg kjenner ikke til at det er lagt inn et nytt bud på Hafslund, men på generelt grunnlag mener jeg at Oslo kommune ikke bør selge aksjeposten sin. Vi klarte å snu prosessen for et år siden, og jeg håper ikke Høyre og Frp vil klare å presse fram et salg nå, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Han mener det er viktig at et så viktig industrielt miljø med så store ressurser har norsk forankring.

- Det er mye viktigere å ha en evig inntektskilde enn å takke ja til et engangsbeløp, mener Stoltenberg.

ENERGIGIGANT: Finske Fortum snuser igjen på Hafslund, Norges største kraftselskap, som eier blant Vamma kraftverk i Østfold.
TJA: - Bystyret i Oslo må vurdere et reelt tilbud, sier byråd André Støylen.
NEI: - Hafslund er en evig inntektskilde for Oslo, sier Jens Stoltenberg.