Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nytt flomvarsel for Sørlandet: - Pass på bilene, advarer NVE

Etter én dags hvile, ventes mer regn på det flomrammede Sørlandet.

MASSIVT: Flommen på Sørlandet har tvunget flere til å evakuere hjemmene sine. Bedrifter, hus og veier har fått store ødeleggelser. Video: Tor-Erik Schrøder Redigerer: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sørlandet har vært rammet av flom flere ganger i høst, og nå ser det ut til å skje igjen.

- Det kommer mye regn, sier statsmeteorolog Marit Berger til Dagbladet.

Ifølge Berger kommer nedbøren særlig til å ramme kyststrøkene på Sørlandet, i områdene som ble rammet av flom i helga.

I sørlige områder av Telemark er det ventet opptil 70 millimeter regn i løpet av tirsdagen, og opptil 50 millimeter i Agder-fylkene. Mesteparten av nedbøren vil falle om ettermiddagen.

- Nedbørsområdene passerer over Norge nå, men regnet vil avta innen i morgen. Utover uka vil det være skiftende vær, men ikke like mye nedbør, sier Berger.

- Pass på bilene

Ifølge Kjetil Hillestad, kommunikasjonssjef i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), er situasjonen på Sørlandet uvanlig.

- Det har vært spesielt mye flom på Sørlandet i høst. Med klimaendringene vil vi få våtere og villere vær, så det vil komme mer av dette i framtida, sier Hillestad til Dagbladet.

Han oppfordrer folk til å være oppmerksomme på hvor de parkerer bilene sine.

- Flommen kan komme alt mens folk er på jobb, så man bør tenke over hvor man har parkert bilene sine. Bilene bør flyttes om de står i et utsatt område, sier Hillestad.

OVERSVØMT HELG: Regnet øste ned på Sørlandet i helga og forvandlet veier, parkeringsplasser og folks hager til svømmebasseng. Her er biler under vann i Tvedestrand. Foto: Kristian Vabo / NTB scanpix
OVERSVØMT HELG: Regnet øste ned på Sørlandet i helga og forvandlet veier, parkeringsplasser og folks hager til svømmebasseng. Her er biler under vann i Tvedestrand. Foto: Kristian Vabo / NTB scanpix Vis mer

Ifølge Hillestad er det størst fare for flom i områdene i Telemark og Aust-Agder som ble ramma av flom i helga.

- Jorda i området er fremdeles mettet av vann. Når det nå kommer ny nedbør oppå den gamle, blir det fare for flom, ser Hillestad.

Nest høyeste nivå

Mandag var vannstanden på vei tilbake etter helgas flom i Aust-Agder. Tirsdag formiddag kom NVE med nye flom- og skredvarsel for Aust-Agder, Telemark og Vestfold. Varslene er på oransje nivå, altså nest høyeste nivå.

- Foreløpig har ingen meldt om problemer. Jeg har akkurat vært i kontakt med innsatslederne i distriktene og bedt dem kjøre til steder som er spesielt utsatt, sier operasjonsleder Lars Hyberg i Agder politidistrikt.

Ifølge Hyberg prøver politiet å være i forkant av situasjonen.

- Vi er proaktive og kjører til utsatte områder. Vi har hovedfokus på veier og infrastruktur, og har løpende dialog med veitrafikksentralen for å avdekke problemer, sier Hyberg.

DRAMATISK: Uvær førte til flom flere steder i landet. Her hadde flommen gravd et hull i ei bru på Sørlandet. Video: Tormod Åmlid Vis mer Vis mer

På hjemmesidene sine, skriver NVE at det sjelden skjer alvorlige situasjoner som følge av flom på oransje nivå, men at det kan ventes omfattende oversvømmelser og flomskader på utsatte steder. NVE fraråder folk å oppholde seg nær elver og bekker med stor vannføring.

Det er også sendt ut flom- og skredvarsel for Vest-Agder, men på gult nivå.

I Aust-Agder er allerede flere veier stengt. Dette er fylkesvei 123 Sagene/Malsund, fylkesvei 302 Øvre Dåsvatn, fylkesvei 156 Stien Bru og fylkesvei 123 Voieveien.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!