Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nytt forslag: EU-land som nekter å ta imot flyktninger, må betale 250 000 euro ... per flyktning

Nye asylregler for Europa ble presentert i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): EU-kommisjonen la i dag fram forslag til endringer i det europeiske asylregelverket. EUs asylsystem kollapset i fjor da over én million asylsøkere kom til kontinentet, og deler av Dublin-avtalen og Schengen-samarbeidet har brutt sammen.

Ett av forslagene for å få systemet oppe å gå igjen, er å sende regning til alle EU-land som ikke vil ta imot flyktninger. Et medlemsland som nekter, må betale 250 00 euro til det landet som da tar imot flyktningen.

De anbefaler også visumfrihet for tyrkere, som også vil gjelde i Norge.

Den nye Dublin-forordningen Prisen er en del av de endelige forslagene til nye Dublin-regler, som ble lagt fram av EU-kommisjonen i dag.

Håpet er å lage et nytt asylsystem for Europa som gir mindre belastning på frontlandene Hellas og Italia, som er landene de fleste flyktningene kommer til først i dag.

Dagens Dublin-avtale sier at en asylsøker bare kan søke asyl én gang innenfor Schengen. Ankommer en flyktning Italia og blir registrert der, kan han altså ikke søke asyl i Norge. Da vil Norge bare sende ham tilbake til Italia. Problemet er bare at én million flyktninger kom til Italia og Hellas først i fjor, og ifølge Dublin-avtalen er det da dem som skal registrere og ta imot alle disse.

Det går ikke, har Hellas og Italia slått fast.

Derav planen om en ny Dublin-avtale.

Kvotesystemet Ambisjonen er å ha et kvotesystem, så flyktninger registreres på «hotspots» i Hellas og Italia, men spres utover Europa etter kvoter. Financial Times skriver at de på mandag snakket med fire personer tett på forhandlingene, som opplyste om at det kan bli en mulighet til å betale seg ut av disse kvotene.

- Et medlemsland vil ha muligheten til å midlertidig avstå fra å ta del i relokaliseringen. Da må landet kommet med et solidarisk bidrag på 250 000 euro for hver asylsøker som de ellers ville vært ansvarlige for under rettferdighetsmekanismen, skriver EU-kommisjonen.

Planen er at flyktningene skal fordeles etter lands størrelse og velstand. Hvis et land får mer enn 150 prosent av det de skulle fått, vil alle nye søkere flyttes til andre europeiske land. Og, hvis landene ikke vil ta imot sin kvote, må de betale 250 000 per flyktning til det landet som faktisk tar dem imot.

Dét er planen som EU-kommisjonen presenterte i dag.

Norge er ikke en del av EU og må derfor ikke ta imot kvoter. Regjeringa har derimot meldt seg frivillig til å ta imot kvoter både under 160 000-avtalen i høst og EU/Tyrkia-avtalen i mars, som en del av potten på 8000 syriske kvoteflyktninger som Stortinget ble enige om å ta imot i fjor.

Det forrige forsøket Men om EU faktisk får på plass et fungerende og permanent kvotesystem, gjenstår å se. Sist gang EU prøvde seg på noe liknende, endte det nemlig med søksmål og gjennomføringen ble en fiasko. I fjor høst besluttet nemlig EU å refordele 160 000 asylsøkere fra frontlandene til andre europeiske land.

Slovakia, Romania, Tsjekkia og Ungarn stemte imot en refordeling av flyktninger og Slovakia saksøkte EU. Motstanden mot et nytt kvotesystem har vært stor i disse landene, også nå.

EU ba seinest i mars EU-landene, og Norge, raska på for å ta imot sin andel av disse flyktningene. Ifølge The Telegraph har bare 1441 asylsøkere blitt flyttet til sitt nye land så langt, et halvt år etter. Fristen for å refordele disse asylsøkerne er utgangen av 2017.

- Einstein definerte galskap som å gjøre den samme tingen igjen og igjen og forvente å få ulike resultater, påpeker en diplomat overfor avisa.

EU/Tyrkia-avtalen EU-kommisjonen anbefalte i dag at tyrkiske statsborgere skal få reise visumfritt i Schengen-området, selv om Tyrkia har ikke innfridd alle de 72 kriteriene for å få visumfrihet for sine borgere. Går det gjennom, kan alle tyrkere kan komme til Norge uten visum.

Dette punktet er en del av EU/Tyrkia-avtalen som ble inngått i mars, og som også forutsetter et kvotesystem.

Hellas snur nå flyktninger og migranter som kommer til Hellas fra Tyrkia, og sender dem tilbake til Tyrkia. For hver syrer som Hellas sender tilbake, har EU lovet å ta en annen syrer fra Tyrkia. Disse skal så refordeles utover Europa med kvoter.

Hele Norges coronakart