Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nytt forslag i Danmark: Hijabforbud i skolen, husarrest og benlås for asylsøkere

- For at de skal skille seg ut på sin nisjesak, kommer de med stadig mer radikale forslag, sier forsker Anders Ravik Jupskås. 

<b>&nbsp;IKKE URETTFERDIG:</b> Dansk Folkepartis Martin Henriksen svarer dette på spørsmål fra Ekstrabladet om kollektiv avstraffelse er urettferdig: - Det kan man si, men hensynet til lovlydige dansker, som bor utenfor asylmottaket, må veie tyngst.&nbsp;<span style="line-height: 1.6em; background-color: initial;">Foto: Jens Nørgaard Larsen / NTB Scanpix</span>
 IKKE URETTFERDIG: Dansk Folkepartis Martin Henriksen svarer dette på spørsmål fra Ekstrabladet om kollektiv avstraffelse er urettferdig: - Det kan man si, men hensynet til lovlydige dansker, som bor utenfor asylmottaket, må veie tyngst. Foto: Jens Nørgaard Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Talsmann for utlendingssaker i Dansk Folkeparti, Martin Henriksen har hatt ansvaret for lista med partiets nye forslag til innstramminger av asylpolitikken.

Den innebærer blant annet:

- Lovbrudd gir automatisk avslag på asylsøknader.

- Man kan godt diskutere en nedre grense, men utgangspunktet vårt er at alle lovovertredelser skal medføre utvisning, sier Henriksen til Ekstrabladet.

- Dersom en asylsøker skaper utrygghet i lokalområdet kan vedkommende nektes å forlate mottaket.

- Hvis kvinner er blitt forulempet eller noen har slåss, og man vet at de kommer fra et asylmottak men ikke veit hvem det er, så skal politiet kunne gi et utgangsforbud, sier han til Ekstrabladet.

På spørsmål om ikke det er urettferdig med kollektiv avstraffelse, svarer han at hensynet til lovlydige dansker utenfor mottaket uansett teller mest.

Vil forby religiøse hodeplagg i skolen

Det foreslås at medarbeidere på asylmottak kan bruke makt, ikke bare i selvforsvar men også for å få ro og orden. For eksempel benlås, står det i artikkelen.

Dansk Folkeparti vil også forby religiøs hodebekledning i grunnskolen, både for lærere og elever, for å «stå opp mot islamiseringen i samfunnet» og signalisere at man er mot undertrykkelse av kvinner og signalisere overfor de konservative at det ikke er i tråd med danske verdier.

- De kan ha det på når de har fri, sier Martin Henriksen til Ekstrabladet.

En annen regel de foreslår er at lommepenger kan holdes igjen «hvis en asylsøker ikke passer sine plikter».

Fornøyde med tett samarbeid

På Ekstrabladets spørsmål om saken, henviser integrasjonsminister Inger Støjberg til Venstres utlendingspolitiske talsmann Marcus Knuth. Han vil ikke gå i detalj om forslaget, men sier at de er godt fornøyde med det tette samarbeidet har med DF om innstramminger.

Hos sosialdemokratene er Dan Jørgensen utlendingspolitisk talsmann. Han er ikke udelt begeistret over Dansk Folkepartis «innstrammingskatalog».

- Vi er åpne for å diskutere innstramminger. Vi mener for eksempel at det er behov for å gjøre det mer attraktivt for flyktningene å reise hjem igjen, men vi har to store problemer med DFs pakke. For det første bryter det konvensjonene, og for det andre vil ikke planen la seg gjennomføre. Innstramminger skal følges opp med mer hjelp i nærområdene, heter det i en skriftlig kommentar fra Jørgensen, referert i Ekstrabladet.

Nest største parti

Dansk Folkeparti ble Danmarks nest største parti ved Folketingsvalget i 2015, med 21 prosent av stemmene og 37 av 179 kandidater. De valgte likevel å stå utenfor regjering.

Anders Ravik Jupskås som er forsker ved Institutt for Statsvitenskap ved Universitetet i Oslo har nylig bidratt til antologien «Radical Right-Wing Populist Parties in Western Europe . Into the Mainstream?», og peker på at hovedfunnet er at høyrepopulistiske partier ikke modereres overhodet av å få makt og innflytelse.

- Når det gjelder ekskluderende nasjonalisme, som er disse partienes hovedsak, har partisystemet flyttet seg til høyre. For at de skal være tydelige og skille seg ut på sin nisjesak, kommer de med stadig mer radikale forslag. Selv om de er legitime demokratiske aktører så utforder de grunnleggende rettssstatsprinsipper, sier Jupskås til Dagbladet.

Dansk Folkeparti har hatt stor innflytelse etter årtusenskiftet.

- Dansk Folkeparti har vært en del av det utøvende maktapparatet fra 2001 til 2011, og i den tiårsperioden ble de det mest vellykkede høyrepopulistiske partiet i Vest-Europa når det gjelder å påvirke innvandringspolitikken. Det bør være en vekker for de andre danske partiene. Skulle de lykkes en gang til er det dårlige nyheter for mer liberale krefter i landet, sier han til Dagbladet.

Dansk Folkeparti har hatt flere kontroversielle forslag. Tidligere i år foreslo de at livstidsdom skulle være reell livstid.

Martin Henriksen har markert seg med å uttale at butikkskilt på arabisk er «knefall for islam».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!