VEDTATT: Stortinget har vedtatt hastebehandling av nye regler for valg til Nobelkomiteen. Frps Carl I. Hagen ønsker å bli med i komiteen, men har møtt sterk motstand fra andre partier. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VEDTATT: Stortinget har vedtatt hastebehandling av nye regler for valg til Nobelkomiteen. Frps Carl I. Hagen ønsker å bli med i komiteen, men har møtt sterk motstand fra andre partier. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Nytt forslag kan knuse Hagens Nobel-drøm

Stortinget kan allerede tirsdag vedta et representantforslag som sannsynligvis blokkerer for at Carl I. Hagen får plass i Nobelkomiteen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mye tyder på at Carl I. Hagens drøm om å sitte i Nobelkomiteen er knust, etter at Stortinget mandag morgen vedtok å hastebehandle nye regler for valg til Nobelkomiteen.

Ap-leder Jonas Gahr Støre fremmet nemli fra Stortingets talerstol et forslag om at det skal være umulig å sitte i Nobelkomiteen hvis du er stortingsrepresentant eller vararepresentant til Stortinget.

- Det har vært bred enighet i Stortinget blant alle partier om at stortingsrepresentanter og vararepresentanter ikke kan sitte i Nobelkomiteen. Da mener vi det er viktig å bekrefte gjennom et forslag som vedtas i Stortinget hva som er valgbarhet til Nobelkomiteen, sier Ap-lederen til Dagbladet.

Votering i morgen

Representantforslaget ble fremmet av Ap på vegne av både Sp, SV, Venstre og KrF - som stilte seg bak at forslaget skal hastebehandles.

Forslaget skal trolig voteres over formelt allerede tirsdag - og med mindre noen av partiene som støttet hastebehandlingen i dag plutselig snur, vil det bli vedtatt.

Altså vil det nye reglementet etter alt å dømme være på plass før valgstyrets offisielle innstilling til Nobelkomiteen blir behandlet.- Er det noe scenario her hvor Hagen likevel kan få plass i Nobelkomiteen hvis dette forslaget går gjennom?- Jeg legger til grunn at når flertallet har vedtatt forståelsen vi har hatt i mange år, så følger partiene det, sier Støre.

Blir regel

Forskjellen på nå og tidligere år, er at det blir en regel at stortingsrepresentanter og vararepresentanter ikke kan bli nominert til Nobelkomiteen. Før har det formelt eksistert en åpning for det.

- Fra vår side vektlegger vi at det ikke er snakk om noen ny regel, men at det er en sedvane som blir nedfelt skriftlig, sa parlamentarisk leder Marit Arnstad i Senterpartiet i sin stemmeforklaring til Stortinget mandag.

Frp mener dagens hastebehandling er uryddig.

– At Stortinget velger å hastebehandle denne saken, underbygger det vi tidligere har sagt: At for opposisjonen dreier dette seg mer om Carl I. Hagen enn om prinsipper, sier Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi til NTB.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med både Limi, og parlamentarisk leder Trond Helleland i Høyre, uten å få svar foreløpig.