NYTT FORSLAG: Å flytte på russetiden har vært diskutert mange ganger før, men ikke blitt gjennomført. Et nytt forslag vil at russetiden skal starte 17.mai.<br>Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
NYTT FORSLAG: Å flytte på russetiden har vært diskutert mange ganger før, men ikke blitt gjennomført. Et nytt forslag vil at russetiden skal starte 17.mai.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Russetiden

Nytt forslag: Vil flytte eksamen og starte russetiden på selveste 17.mai

- Er krevende å ha russetid samtidig som man leser til eksamen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I disse dager avslutter så mange som 57.000 elever videregående skole. For mange kan eksamenskarakterer gå på bekostning av russefeiringen.

Byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, Tone Tellevik Dahl, mener russetid og eksamen er plassert i feil rekkefølge - og hun kan ha funnet en løsning på problemet.

Russetid fra 17.mai
- Jeg har lyst til å utfordre kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til å bytte plassering av eksamen og russetid, sier Tellevik Dahl til Dagbladet.

Hun er opptatt av at de 190 skoledagene elevene får skal bli brukt nyttig.

VIL FLYTTE RUSSETID: Byråd Tone Tellevik Dahl vil at skriftlig eksamen skal skje før 17.mai, og at russetiden skal starte på nasjonaldagen. Slik kan elevene fokusere på de skriftlige eksamenene uten russetid som distraksjon. Foto: Oslo kommune
VIL FLYTTE RUSSETID: Byråd Tone Tellevik Dahl vil at skriftlig eksamen skal skje før 17.mai, og at russetiden skal starte på nasjonaldagen. Slik kan elevene fokusere på de skriftlige eksamenene uten russetid som distraksjon. Foto: Oslo kommune Vis mer

- Plasseringen av eksamen etter russetiden gjør det utfordrende for skolen å holde læringen oppe, og vanskeligere for elever å oppnå så gode resultater som mulig på eksamen, sier Tellevik Dahl.

I dag er det slik at elevene har russetid fram til 17.mai, og skriftlige eksamener kommer rett etter.

Forslaget går ut på at alle skriftlige eksamener for tredje klasse skal skje før 17.mai.

Timetallet skal også økes på begynnelsen av skoleåret - slik skal det bli høyt læringstrykk fram mot skriftlig eksamen, og litt mindre trykk akkurat under russetiden.

Da vil russetiden starte rett før, eller på selveste 17.mai. Etter russefeiringen vil det gjenstå muntlig eksamen og standpunktkarakterer. Dermed har elevene fortsatt tilknytning til skolen og vurderingssituasjoner.

- Godt forslag for alle parter
Det har vært mange debattrunder på spørsmålet om russetid og eksamen. Men dette forslaget er annerledes.

- Løsningen har tidligere vært at elevene skal være helt ferdige med skolen før russefeiringen, at de ikke trenger å være på skolen i det hele tatt. Her er jeg uenig. Det skal ikke være slik at skolen legger opp til fest og kalas i slutten av tredje klasse, sier Tellevik Dahl og legger til:

- Dette forslaget mener jeg kan være godt for alle parter.

Tellevik Dahl mener er et godt kompromiss.

- Da får man ro rundt forberedelsene til skriftlig eksamen, men har fortsatt skole ut skoleåret. Dermed vil ikke russetiden ta helt av uten forpliktelser til skole.

Krevende å lese til eksamen i russetiden
Byråden besøker opp til to skoler i uken, og problematikken rundt russetid og eksamen har blitt tatt opp under mange av besøkene.

- Elever og lærere har sagt til meg på mine skolebesøk at det er krevende å ha russetid samtidig som man skal lese til eksamen, forteller Tellevik Dahl.

Hun forteller at av dem som fullfører men ikke består videregående skole, er det rundt 20 prosent som bare mangler karakterer i ett eller flere fag.-

- Jeg vet ikke om det har en direkte sammenheng med russetiden, men om elevene får tid til å konsentrere seg om eksamen i ro og fred vil det kanskje bli bedre, sier Tellevik Dahl.

Det som er aller viktigst for byråden er at hver skoledag teller. Det blir for lite læringstid i juni fordi skolen er så opptatt med å organisere eksamen. Det går utover læringen for første og andre klasse.

- Den læringen vil jeg ikke at de skal miste, det er viktig med læring hver dag. Jeg håper at kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er enig. Dette må vedtas på et nasjonalt nivå, sier Tellevik Dahl.

TIMETALL: Rahman Chaudhry er påtroppende leder i Elevorganisasjonen. Han mener det viktigste er at elevene oppfyller timetallet sitt, og er positiv til forslaget om det kan hjelpe til med dette. Foto: Elevorganisasjonen.
TIMETALL: Rahman Chaudhry er påtroppende leder i Elevorganisasjonen. Han mener det viktigste er at elevene oppfyller timetallet sitt, og er positiv til forslaget om det kan hjelpe til med dette.
Foto: Elevorganisasjonen. Vis mer

Positiv til forslaget
- Det er positivt at de tar tak. Modellen vi har i dag fungerer ikke. Vi trenger forslag til en ny modell som har bred oppslutning rundt seg. Det viktigste er at elevene oppfyller timetallet og gjennomfører eksamen på en god måte, sier Rahman Chaudhry, påtroppende leder i Elevorganisasjonen.

Han vil ikke legge seg opp i når russetiden skal være, men håper at forslaget kan hjelpe til med å oppfylle timetallet.

- Det viktigste når man prøver å organisere skoleåret er at elevene oppfyller timetallet sitt. Om byråden tror at dette forslaget kan hjelpe med å oppfylle timetallet er vi positive til dette, sier han til Dagbladet.

Må passe på timeantallet

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sier til Dagbladet Høyre har et programfestet ønske om å flytte eksamen før russetiden, men legger til at det er viktig at timetallet til elevene ikke reduseres.

- Men jeg vil også oppfordre byråden i Oslo til å lese rapporten som er laget av blant annet representanter fra lærerorganisasjonene og Elevorganisasjonen. Der er det nemlig flere spennende ideer som slett ikke står i motstrid til ønsket om å flytte eksamen. For øvrig har utvalget ikke anbefalt å flytte eksamen til før 17. mai, sier han, og legger til:

- For øvrig har Oslo selv store muligheter til å bestemme hvordan de organiserer skoleåret så lenge elevene får det timetallet de har krav på.