Nytt forsøk med skandale-vaksine

TRONDHEIM (Dagbladet): Jenny Mathilde Ingebrigtsen (26) fikk livet delvis ødelagt da hun var forsøkskanin for en vaksine mot hjernehinnebetennelse. Nå blir den samme vaksinen prøvd ut i et nytt forsøk ved fire ungdomsskoler i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dette bekrefter overlege Jan Fuglesang ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt (tidligere Folkehelsa) overfor Dagbladet. Han er prosjektleder for det nye forsøket med den egenproduserte meningokokk B-vaksinen.

På slutten av 80-tallet gjorde de et forsøk med den samme vaksinen på ungdomsskolen i hele Norge. Trondheimsjenta Jenny Ingebrigtsen var blant forsøkspersonene. Hun var i 1988 en sprek og livsglad 13-åring, men ble alvorlig syk av vaksinen.

- Vi har arbeidet videre med denne vaksinen, og måter å bruke den på, både nasjonalt og internasjonalt. Nå er vi i den avsluttende fasen. Dette er på en måte punktum i den lange prosessen som vi begynte på 80-tallet.

- Det er altså snakk om den samme vaksinen?

- Ja, i prinsippet. Det er gjort mindre endringer i produksjonsprosedyren, men oppskriften er i prinsippet den samme, sier Fuglesang.

Erstatning

En måned etter at Jenny Ingebrigtsen tok sprøyta med vaksinen, våknet hun en morgen med voldsomme smerter. En halvtime seinere var hun lam fra livet og ned. Etter en lang periode med sykehusopphold og intens trening, kom hun seg opp av rullestolen. I dag er hun 80 prosent medisinsk ufør, og hun plages med mye smerter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer