Freya på oslobesøk

Nytt fugletokt: Angrep and

Hvalrossen Freya fortsetter sin Oslo-ferd onsdag. Tirsdag drepte hun en svane, og onsdag var det en and som måtte lide.

ANGRIPER: Kjendis-hvalrossen Freya var på jakt ved Frognerkilen i Oslo onsdag formiddag. Foto: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer
Publisert

Hvalrossen Freya har siden søndag befunnet seg i Oslo, og har på kort tid blitt en av sommerens store snakkiser. Onsdag formiddag er hun ved Frognerkilen, hvor hun tilsynelatende har funnet roen.

Havnevakt i Frognerkilens båtforening, Sigurd Jæger, forteller at de så langt det lar seg gjøre vil la hvalrossen ligge i fred.

- Vi prøver å passe på at hun får fred og ro, og at ingen blir skadet, sier han og legger til:

- Vi prøver å holde henne i båten hun ligger i nå, slik at hun ikke går opp i andre båter og gjør skader på dem også, sier han til Dagbladet på telefon, før han skal ut for å sjekke til hvalrossen.

- Trist med skadene

De har ifølge Jæger ikke fått mange henvendelser fra bekymrede båteiere i havna.

- Foreløpig tenker vi at hvis vi spyler henne bort, så kommer hun tilbake eller hopper opp i en annen båt. Det har vi ikke lyst til, sier han.

Jæger legger ikke skjul på at det er litt stas å få besøk av kjendishvalrossen.

- Det som derimot er trist og dumt, er skadene hun lager på båt og brygge, og det at hun dreper fugler og lignende. Det er den ikke-morsomme siden av det.

KAMP FOR LIVET: Her går kjendishvalrossen Freya til angrep på en svane i Oslofjorden tirsdag 19. juli. Video: Kaisa Ostrowska Vis mer

- Sjeldent at de spiser fugl

Dagbladet snakket tirsdag med biolog Rune Aae, som har fulgt hvalrossen siden 2019.

Han fortalte at det normale for Freya er at hun blir liggende på samme sted i rundt fire dager, før hun drar videre.

- Vi håper hun snart stikker, sier Jæger.

Politiet i Oslo valgte tirsdag å spyle bort Freya fra en båt, da hun var i ferd med å ødelegge den.

- Den la seg deretter til rette på ei flytebrygge, og politiet håpet at den ville legge seg på plattingen bak på politibåten - slik at den kunne bli kjørt litt lenger ut, skriver pressesjef i Oslo politidistrikt, Unni T. Grøndal, i en epost til Dagbladet.

Videre skriver hun at politiet oppfordrer folk til ikke å samle seg rundt hvalrossen, men la den være i fred.

- Flere og andre enn politiet må også vurdere hva som skal gjøres, og hvordan hvalrossen bør ha det fremover, sier hun.

Biolog Rune Aae har fulgt Freya siden jula 2019, og kjenner godt til hvalrossens atferd.

- Hvalrossen har kraftige tenner, det er vel 18 i tallet, så de kan spise fugl. Det vanlige er muslinger, fisk og krabbe som beveger seg sakte, men de er ikke fremmede for å ta fugler - selv om det tilhører sjeldenhetene, sier han.

Advarer mot dette

Litt senere tirsdag ettermiddag sa Aae at piren ble stengt av slik at folk ble stående på avstand, men at dette ikke gjaldt de skuelystne som kom sjøveien.

- De med båter kom seg derimot bort til Freya. Spesielt skummelt er det for dem i kano, kajakk og småbåter - som Freya lett kan velte om hun er i vannet, sier han.

Det vanlige for Freya er at hun blir på samme sted i fire-fem dager før hun drar videre, ifølge Aae. Oslofjorden, som er som en blindgate, kan være vanskeligere å navigere seg ut av.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer