Oslo

Nytt funn i Bjørvika overrasker

Arkeologer fra Norsk Maritimt museum har funnet et nytt, flott skipsvrak i Bjørvika. Funnet er ifølge arkeologene sjeldent.

SJELDENT: Det nye skipsvraket som er funnet i Bjørvika overrasker arkeologer. Foto: Anniken Mihle / Norsk Folkemuseum / NTB
SJELDENT: Det nye skipsvraket som er funnet i Bjørvika overrasker arkeologer. Foto: Anniken Mihle / Norsk Folkemuseum / NTB Vis mer
Publisert

- Det er veldig spesielt. Vi vet ikke om den er norsk ennå, den kan komme fra Polen eller Tyskland, sier arkeolog Sarah Fawsitt i Norsk Maritimt Museum i en pressemelding. Også Niku (Norsk institutt for kulturminneforskning) deltar i utgravningen.

I nesten 20 år har det pågått utgravninger i Bjørvika, og over 50 båtvrak er funnet, opplyser Fawsitt.

Båten er klinkbygget, en teknikk også vikingene brukte. Klinkbygging er den tradisjonelle nordiske byggeteknikken for trebåter og har blitt brukt helt opp til våre dager. Båten som nå er funnet, har ligget i leira på Sørenga i flere hundre år.

SJELDENT: Arkeologer fra Norsk Maritimt museum har funnet et nytt skipsvrak i Bjørvika. Funnet er ifølge arkeologene veldig spesielt og sjeldent. Foto: Anniken Mihle / Norsk Folkemuseum / NTB
SJELDENT: Arkeologer fra Norsk Maritimt museum har funnet et nytt skipsvrak i Bjørvika. Funnet er ifølge arkeologene veldig spesielt og sjeldent. Foto: Anniken Mihle / Norsk Folkemuseum / NTB Vis mer

- Den er laget i eik og er veldig gammel. Det kan hende den kommer fra middelalderen. Men den kan også være bygget senere. Det må vi finne ut av, sier hun.

Funnene i Bjørvika gir et bilde av hvordan båter ble bygget i middelalderen og tidlig moderne tid. De gir også et innblikk i hvordan livet var i Oslos havneområde i tidligere tider.

- Vi har ikke gravet ut midten av båten ennå. Vi skal ta noen prøver for å finne ut hva som var lastet i båten. Kanskje vi finner andre ting der nede også. Så det er veldig spennende. Som en julegave vi ikke har åpnet ennå, sier Fawsitt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer