SAVNET: Ubåten San Juan, her fotografert i 2013, er fortsatt savnet. Foto: NTB Scanpix
SAVNET: Ubåten San Juan, her fotografert i 2013, er fortsatt savnet. Foto: NTB ScanpixVis mer

Nytt funn i søket etter savnet argentinsk ubåt

Den argentinske marinen har ved hjelp av sonar gjort et nytt funn i søket etter den savnede ubåten ARA San Juan. 

(Dagbladet/NTB): 15. november forsvant den argentinske ubåten ARA San Juan. 44 mennesker var om bord da den forsvant.

Den argentinske marinen har nå gjort et nytt funn i søket. Det nye funnet ble gjort sør i Atlanterhavet, opplyser den argentinske marinen lørdag lokal tid. Det vil bli undersøkt av den fjernstyrte russiske ubåten Panther Plus, mens det amerikanske fartøyet Atlantis fortsetter å utforske søkeområdet, sier marinen videre.

Letemannskapene har gitt opp håpet om å finne overlevende, og konsentrerer seg isteden om å finne igjen fartøyet.

Kortslutning

I den siste meldingen fra ubåten het det at sjøvann hadde begynt å trenge inn i ventilasjonssystemet. Det skal ha ført til en kortslutning i et av batteriene, som førte til et branntilløp i det dieseldrevne fartøyet.

En uvanlig lyd som ble registrert i området der ubåten antas å ha forsvunnet, tre timer etter at den sist ga lyd fra seg, antas å ha vært en eksplosjon.

Argentina har fått hjelp fra til sammen 13 land i søket etter ubåten, deriblant Norge. Sjefen for den argentinske marinen, Marcelo Srur, har fått sparken i kjølvannet av tragedien.

34 år gammel

Flere har stilt spørsmål ved om den 34 år gamle ubåten var i stand til å foreta den ti dager lange reisen den bega seg ut på.

Ubåten hadde vært på et rutineoppdrag ved marinebasen Ushuaia nær sørspissen av Argentina og var på vei tilbake til marinebasen ved Mar del Plata, om lag 400 kilometer sør for Buenos Aires.

- Det er praktisk talt selvmord å sende dem ned i noe så gammelt. Kunne du ikke ha brukt statsbudsjettet på å prøve å bygge opp en ny undervannsflåte? Du leker med livene til våre folk. Må noen dø for at det skal bli endring, spurte en av de pårørende under et møte de hadde med Argentinas president, Mauricio Macri.

- Kan kollapse

Professor emeritus i Prio, Ola Tunander har tidligere sagt til Dagbladet at ubåter kollapser hvis de går for dypt:

- De fleste områdene på verdenshavet er så dype at ubåter kollapser om de kommer for dypt. Da blir trykket for høyt og stålet presses umiddelbart sammen. Men kysten utenfor Argentina er ganske grunn, så i prinsippet skal ikke dette ha skjedd her. Nå vet man jo ikke hvor denne ubåten er, men i prinsippet skal den ikke ha kollapset i dette området.

I november sa han at ubåten mest sansynlig ligger et sted på havbunnen.

- Problemet er å finne den. Havet er stort og letemannskaper kan fly på kryss og tvers over området den skal ligge. Men ubåten må ligge rett under flyet for at man skal kunne oppdage den.