Mumifisering i det gamle riket

Nytt funn kan endre historien

Ekspert mener at nytt funn kan ha dramatiske konsekvenser for vår forståelse av det gamle riket i oldtidas Egypt.

MUMIFISERING: Nytt funn kaster lys over vår forståelse av utviklingen av mumifiseringsteknikker. Her er en mumie som har vært plassert på Civic Archaeological Muserum i Bergamo i Italia. Foto: Flavio Lo Scalzo / Reuters / NTB
MUMIFISERING: Nytt funn kaster lys over vår forståelse av utviklingen av mumifiseringsteknikker. Her er en mumie som har vært plassert på Civic Archaeological Muserum i Bergamo i Italia. Foto: Flavio Lo Scalzo / Reuters / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I november skal National Geographic sende en episode av TV-serien «Lost Treasures of Egypt» hvor de vil presentere funn som kan tyde på at egypternes mumifiseringsteknikker var relativt avanserte tidligere enn man hadde trodd, ifølge The Guardian.

Dette som følge av at de mumifiserte levningene av den høytstående adelsmannen Khuwy, som ble oppdaget i 2019, nå skal vise seg å stamme fra det gamle riket i oldtidas Egypt. Det gamle riket er en av tre gullaldre i oldtidas Egypt som strekker seg fra 2543 før vår tidsregning til 2120 år før vår tidsregning, ifølge Store norske leksikon.

En av de eldste

Dermed skal dette være en av de eldste mumiene som noen gang har blitt oppdaget, og funnet kan tyde på at man hadde utviklet relativt avanserte mumifiseringsteknikker allerede for 4000 år siden.

- Dersom denne mumien faktisk stammer fra det gamle riket, må man gjennomgå alle bøker og historien om det gamle riket på nytt, sier professor i egyptologi ved American University i Kairo, Salima Ikram, til The Guardian.

Ikram sier at man hittil har trodd at egypterne i det gamle riket opererte med ganske enkle mumifiseringsteknikker, hvor man blant annet aldri fjernet hjernen, og bare innimellom fjernet indre organer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer