Mumifisering i det gamle riket

Nytt funn kan endre historien

Ekspert mener at nytt funn kan ha dramatiske konsekvenser for vår forståelse av det gamle riket i oldtidas Egypt.

MUMIFISERING: Nytt funn kaster lys over vår forståelse av utviklingen av mumifiseringsteknikker. Her er en mumie som har vært plassert på Civic Archaeological Muserum i Bergamo i Italia. Foto: Flavio Lo Scalzo / Reuters / NTB
MUMIFISERING: Nytt funn kaster lys over vår forståelse av utviklingen av mumifiseringsteknikker. Her er en mumie som har vært plassert på Civic Archaeological Muserum i Bergamo i Italia. Foto: Flavio Lo Scalzo / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I november skal National Geographic sende en episode av TV-serien «Lost Treasures of Egypt» hvor de vil presentere funn som kan tyde på at egypternes mumifiseringsteknikker var relativt avanserte tidligere enn man hadde trodd, ifølge The Guardian.

Dette som følge av at de mumifiserte levningene av den høytstående adelsmannen Khuwy, som ble oppdaget i 2019, nå skal vise seg å stamme fra det gamle riket i oldtidas Egypt. Det gamle riket er en av tre gullaldre i oldtidas Egypt som strekker seg fra 2543 før vår tidsregning til 2120 år før vår tidsregning, ifølge Store norske leksikon.

EKSTREMT SJELDENT: Det brearkeologiske sikringsprogrammet er et samarbeid mellom Innlandet fylke og Kulturhistorisk museum i Oslo. Programmet har samlet inn 3500 funn fra 55 ulike steder i høyfjellet. Teamet gravde ut en forhistorisk ski i Reinheimen nasjonalpark den 26. september. Medvirkende: Espen Finstad (Innlandet fylkeskommune og Secrets of the Ice), Julian Post-Melbye (Kulturhistorisk museum), Dag Inge Bakke (Norsk Fjellsenter), Mai Bakken (Norsk Fjellsenter), Øystein Rønning Andersen (Secrets of the Ice) og Runar Hole (Secrets of the Ice). Video: Innlandet fylkeskommune/Nilsson Cinematics. Reporter: Magnus Paus Vis mer

En av de eldste

Dermed skal dette være en av de eldste mumiene som noen gang har blitt oppdaget, og funnet kan tyde på at man hadde utviklet relativt avanserte mumifiseringsteknikker allerede for 4000 år siden.

- Dersom denne mumien faktisk stammer fra det gamle riket, må man gjennomgå alle bøker og historien om det gamle riket på nytt, sier professor i egyptologi ved American University i Kairo, Salima Ikram, til The Guardian.

Ikram sier at man hittil har trodd at egypterne i det gamle riket opererte med ganske enkle mumifiseringsteknikker, hvor man blant annet aldri fjernet hjernen, og bare innimellom fjernet indre organer.

HAVETS MYSTERIER: Det går hett for seg i kommentarfeltet til denne viralvideoen. Vi finner svar på hva denne skapningen er. Video: Alidupin1 Vis mer

- Snus på hodet

Videre sier Ikram at mumien som ble oppdaget i 2019 likner mer på mumier som ble mumifisert 1000 år seinere, særlig på grunn av bruken av harpikser og hvilke tekstiler man har benyttet seg av.

- Dette vil snu vår forståelse av utviklingen av mumifiseringsteknikker på hodet. Materialene som har blitt tatt i bruk, deres opprinnelse og handelsrutene knyttet til dem vil ha dramatiske konsekvenser for vår forståelse av det gamle riket i oldtidas Egypt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer